Debattinlägg

”Fel av Silvia bära slöja i kvinnoförtryckets Saudiarabien”

SILVIA I SJAL ·

Bahareh Andersson, kvinnorättsaktivist:

När det svenska kungaparet deltog i en ceremoni i Saudiarabien var drottning Silvia klädd i en heltäckande ”chador”. Jag förstår att drottning Silvia inte har egna erfarenheter av den sortens förnedring men vi som flydde från mellanösterns diktaturer tycker det är sorgligt att se vår drottning att klä sig i denna slaveriets symbol som används bara för kvinnor vilka berövas alla sina rättigheter och hotas även med avrättning om de gör ”fel”, skriver Bahareh Andersson.

Häromdagen tittade jag på det svenska kungaparet i den ceremoni där kungen överlämnar hedersutmärkelsen till Kung Abdullah i Saudiarabien, landet som är en av värdens värsta diktaturer där kvinnor saknar all frihet. Drottning Silvia hade en heltäckande ”chador” på sig. Jag finner det mycket märkligt att en representant från den svenska staten låter sig användas av en så stark symbol för kvinnoförtryck. Jag har absolut inte någonting mot kungahuset i Sverige. Kungahuset kan föra ut en positiv bild av Sverige där tradition och modernitet förenas, där demokrati och jämställdhet har de högsta värden. Men när svensk tradition och modernitet förknippas med en så skrämmande symbol som en obligatorisk ”chador” på kvinnan då är vi många som blir häpna och besvikna. Speciellt vi som upplevde i verkligheten vad det betyder att gå i sådana obligatoriska kvinnouniformer.

Drottning Silvia skickar helt fel signaler när hon tar på sig denna kvinnoförtryckande klädsel. Kanske gjorde hon det av god vilja eller respekt för det landets kultur och religion som hon befann sig i men min fråga till Drottningen är: kommer den kung Abdullah vissa samma respekt för svensk kultur och jämställdhet när han kommer på besök till Sverige med hela sitt harem? Och jag kan berätta vad en ”chador” som den svenska drottningen tog på sig representerar av egen erfarenhet.

Denna klädsel tvingas redan på små flickor i länder som styrs av Islam. När flickorna når nio års ålder så måste de bära hijab som en tydlig symbol för att separera flickor och pojkar. Kvinnans ansvar är att täcka sitt hår eller ha en heltäckande chador för att inte hetsa upp männen. När den islamiska milisen i Iran fann min klädsel felaktig, då blev jag dömd till 50 piskrapp eftersom de ansåg att jag uppträdde som en ”hora”.

Jag förstår att drottning Silvia inte har egna erfarenheter av den sortens förnedring men vi som flydde från mellanösterns diktaturer tycker det är sorgligt att se vår drottning att klä sig i denna slaveriets symbol som används bara för kvinnor vilka berövas alla sina rättigheter och hotas även med avrättning om de gör ”fel”. Vi flydde till en demokrati och för oss är det bedrövligt att se på hur kungaparet dekorerar en diktator, en av våra gamla plågoandar.

Jag vill hoppas att svenska politiker tar sitt ansvar och förbjuder slöjan på skolflickor för det är en symbol för könsapartheid, inget annat. Flickor behöver inte bära slöja för att vara muslimer. Jag är muslim, utan slöja, utan att segregera mig. Vi får inte glömma att svenska folket under många hundra år har kämpat för ett jämställt och rättvist samhälle och denna frihet vill vi invandrarkvinnor också ha.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.