Foto: Pontus Lundahl/TT
Debattinlägg

”Feministiskt Initiativ slipper kritisk granskning”

Svensk politik ·

”Journalister som charmas av Gudrun Schyman och porträtterar hennes ”home-partyn” – varför ställer inte reportrarna fler kritiska frågor till FI?”

Feministiskt Initiativ (FI) ställer upp i valet och olika popstjärnor står i kö för att agera reklampelare. FI har fått många medlemmar och den osannolikt stora peppen deras anhängare kör är på många sätt beundransvärd. Men hur många vet vad partiet faktiskt tycker?

För att vara ett parti som bara fick 24 139 röster i valet 2010 (0,4 %) är just tron att de kommer in i riksdagen gigantisk, betydligt större än sannolikheten.

FI får nu oproportionerligt mycket medieutrymme, säkert tack vare sin stora stjärna Gudrun Schyman. Men vilken politik står partiet för? Mer än att kvinnor borde kvoteras in lite överallt i samhället?

I inledningen till FI:s partiprogram från 2013 kan man läsa: ”Målet för den feministiska politiken är ett samhällsbygge som skapar utrymme för alla människor att utveckla sin fulla potential”. Toppen, tänker jag. Det är precis det jag som liberal tycker. Men läser man alla åttioåtta sidor händer något annat.

Vad tycker artisterna som ställt upp på FI:s ”rosa skiva” om exempelvis partiets kulturpolitik? Det blir kanske en överraskning för Robyn, Nina Persson och de andra att FI tycker att deras och alla andra konstnärers arbete ska kunna konsumeras och distribueras fritt på internet. Det är alltså inte bara till FI-skivan de förväntas bidra gratis, utan till alla lyssnare i hela världen.

FI vill heller inte ha något försvar. Istället ska kvinnorätts- HBTQ- och antirasistiska organisationer lösa alla konflikter, även internationellt. Tanken är alltså att skicka HBTQ-aktivister för att ta t ex den homofoba ryska regimen i örat? Lycka till.

Inom EU vill de skicka män (alla män?) på omskolningskurs för att förändra sina konsumtionsmönster. Är det bara jag som associerar till omskolningsläger?

Några som också ska skolas tidigt är förskolebarnen. Alla barn under fem år ska tvingas till obligatorisk sexualundervisning och klimatkunskap. Förskolan är dessutom helt ”gratis” i FI:s värld, alla barn får gå obegränsat och alla förskolor ska servera veganmat.

I grundskolan ska skolbarnen tvingas läsa mediekritik. För att barn som knappt kan multiplicera måste ju kunna läsa DN:s ledarsida med genusglasögonen på. Inga läxor och inga betyg förrän gymnasiet.

FI vill också att samhället lever efter 15-minutersprincipen. Det vill säga att ingen ska ha längre än 15 minuter till något i sitt liv – jobb, förskola, bostad, mataffärer m m. Om det ska förverkligas genom folkförflyttningar är oklart.

Alla äldre har också rätt att bo centralt. Alla ska få åka ”gratis” kollektivtrafik. Inga bilar ska tillåtas i städerna och alla transporter ska ske med tåg och inte lastbil. Comeback för MP:s förslag att använda T-banan för transporter på nätterna till restauranger, mataffärer etc alltså.

Arbetslösheten kommer att utrotas genom 6 timmars arbetsdag för alla, tänker de sig. Dessutom ska kommunerna starta särskilda ”utvecklingsföretag” som inte får gå med vinst men ”bryta ny mark” och där arbetslösa kan arbeta.

RUT ska avskaffas men istället ska det finnas offentliga servicehus med tvätt, reparationer och fritidsaktiviteter för barn. Där servicen är subventionerad. Ungefär som RUT alltså. Fast med kommunala butlers i särskilda butlerhus.

FI vill ”undanröja de hinder som gör det svårare för kvinnor än män att starta och driva företag”. Varför just kvinnor inte förstår hur man driver företag är oklart. Fler företag ska det också bli genom att arbetslösa både ska få starta-eget-bidrag och a-kassa minst ett år. Så att de kan konkurrera ut befintliga företag som inte har lönen betald av skattebetalarna.

Orkar ni läsa vidare så kan man konstatera att partiet är för helt fri invandring. Precis som Centern var i det otroligt utskällda idéprogrammet som sedan skrotades. Och de tycker att asylsökande ska få jobba. Jättebra förslag. Som dock redan är infört, något FI verkar ha missat.

Slutligen tänkte jag skriva något om hur FI vill finansiera allt detta och hur de ser på skatter. Men det går inte. För det finns inte ett enda ord om det i hela partiprogrammet.

Men en sak är säker – den som röstar på FI för att öka jämställdheten röstar också på allt det här. De köper den rosa grisen i säcken.

Alla journalister som charmas av Gudrun Schyman och mer än gärna porträtterar hennes ”home-partyn”, varför har inte reportrarna ställt fler kritiska frågor om vad som står i FI:s partiprogram? Kanske för att ingen av journalisterna läst det?

Men det har jag och det borde fler göra.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.