Köerna för assisterad befruktning är för långa, skriver Femmis, föreningen för frivilligt ensamstående föräldrar med donation, som kräver att politikerna agerar. Foto: Gorm Kallestad
Debattinlägg

”När det gäller fertilitet har man inte alltid flera år på sig”

”Det är oacceptabelt att personer som har blivit godkända för behandling ska vänta i upp till fyra år på ägg- eller spermiedonation”, skriver representanter för Femmis, Föreningen för frivilligt ensamstående föräldrar med donation.

Om debattörerna

Johanna Pettersson
Ordförande Femmis
Erika Kindblad
Styrelseledamot Femmis

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

SVT har de senaste dagarna rapporterat om de långa köer som finns på flera håll i landet till ägg- och spermiedonation.

På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg är köerna längst – där kan det ta upp till fyra år att komma igång med sin behandling.

Det är oacceptabelt att personer som har blivit godkända för behandling ska vänta så länge. Det innebär i praktiken att vården inte alls är tillgänglig för alla, och det innebär att vården är olika tillgänglig i olika delar av landet.

Femmis samlar ensamstående personer som är eller försöker bli föräldrar med hjälp av donation. Vi hade vid årsskiftet över 1 000 medlemmar i hela landet.

Sedan 2016 har vi möjlighet till hjälp med assisterad befruktning i Sverige, något vi fick igenom efter många års arbete och som nu kommer våra medlemmar till del.

En del tvingas dock fortfarande bekosta vården själva på privata kliniker eller söka sin vård utomlands.

Köerna i Sverige gör det i praktiken omöjligt för dem att göra sin behandling här. När det gäller fertilitet har man inte alltid flera år på sig att vänta.

När det gäller rekrytering av donatorer är det uppenbart att regionerna inte klarar av det själva, då det är ett tidskrävande arbete och tar mycket resurser i anspråk.

Det handlar dels om att regionerna måste se till att det finns resurser för hanteringen, men här menar Femmis också att regeringen borde ta ett ansvar för rekryteringen av donatorer.

Vi driver därför sedan tidigare ett krav på att regeringen ska anta en nationell plan för rekrytering av donatorer.

Det ansvaret skulle kunna läggas på Socialstyrelsen som bedriver arbete kring organdonation.

En grundläggande princip för svensk sjukvård är att den ska vara lika oavsett var i landet man bor.

Det är därför skamligt att köerna kan växa sig så långa som exempelvis i Västra Götaland.

Detta är något som Femmis och andra påpekat under flera års tid. Vad är problemet Jonas Andersson (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen?

Femmis kräver att Västra Götalandsregionen tillsätter de nödvändiga resurser som krävs för att komma ner på en rimlig nivå.

Vi i Femmis förväntar oss även att socialminister Lena Hallengren (S) tar tag i frågan om rekrytering av donatorer – som ett led i att sjukvården också i praktiken ska bli tillgänglig för alla.

Vid årsskiftet blev det också möjligt att få hjälp genom dubbeldonation, vilket innebär att varken spermier eller ägg behöver komma från en blivande förälder.

Detta var en stor seger för såväl ensamstående som par, och för Femmis som drivit frågan.

Femmis är kritiska till att Socialstyrelsen ännu inte kommit med kunskapsstöd för hur det hanteras. När vi nu har lagen på plats sedan 1 januari 2019 så ska den självklart också kunna tillämpas i praktiken.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.