Moa, 15, väntar på att få genomgå en gastric bypass-operation. Foto: Bernard Mikulic
Debattinlägg

”Enbart positiva erfarenheter av fetmaoperationer”

Övervikt ·

”Min dotter, snart 16 år, ska genomgå en sådan här operation, min andra dotter har tidigare genomgått samma operation, och jag ser absolut inget negativt med det”, skriver Wiveca Andersson.

Debatten om fetmaoperationer (gastric bypass) på ungdomar under 18 år är het just nu, bland annat genom en reportageserie i SVT Sydnytt. Jag själv är tydlig med var jag står i frågan: att operera ungdomar under 18 år är en stor hjälp för dem både nu och i framtiden.

Min dotter, snart 16 år, ska genomgå en sådan här operation, min andra dotter har tidigare genomgått samma operation, och jag ser absolut inget negativt med det. Förutom att förebygga sjukdomar och dålig hälsa, ökar det rörelseförmågan och därmed intresset för till exempel träning.

Även självförtroendet blir bättre, vilket är en väldigt stor och viktig del i detta.

Men, tvärtemot vad många tror, är operationen absolut ingen enkel utväg, eller något som görs av lathet. Mycket händer i kroppen både fysiskt och psykiskt.

Det är då väldigt viktigt att personen som ska opereras har stöd runtomkring sig – de måste verkligen lära sig att äta rätt och ändra sina tankesätt, och som ungdom kan du inte göra det själv utan din familj och vänner i ryggen.

Hela livet förändras när du får bara äta barnportioner. Mina döttrar har en jättestöttning hemma av mig och min sambo, såväl som många i omgivningen.

Erfarenheten jag har av operationen är bara positiv.

Det kan låta konstigt att två stycken i samma familj behöver göra denna operation, men med en sköldkörtel som spökar är det inte så lätt att fixa detta på egen hand.

Min andra dotter opererades 2011, och hade en tuff resa efter operationen. 6 månader efter operationen gick hennes pappa hastigt bort. Då var jag rädd att hon inte skulle klara detta.

Men tillsammans klarade vi detta, och hon har nu minskat 45 kilo och fått en son som jag är stolt mormor till.

Vad gäller Moa, vet jag att hon kommer att klara detta galant med allt stöd, hennes positiva tänkande och stora hjärta. Jag är så otroligt stolt över min modiga dotter – både den person hon är i dag, och kommer att bli efter sin operation.

Att hon vågar berätta sin historia i media är också viktigt. Vi hoppas att det kan hjälpa, stötta och motivera ungdomar till att våga säga ifrån och inte vara rädda för att berätta om allt som överviktiga får stå ut med: mobbing, utanförskap och fördomar. Överviktiga människor är inte sämre än andra!

I bland känns det som att människor tycker är tillåtet att säga vad som helst till, och därigenom såra, en person som är överviktig.

Det är inte så att den enda mat som äts av en överviktig person är hamburgare, pizza eller massor av godis. I vårt fall lovar jag att mina döttrar i dag äter mycket nyttigare än många andra.

Man ska inte acceptera att glåporden haglar runt en: fetto, tjockis, fläskberg eller visa att golvet gungar när de går förbi . Och det är inte bara ungdomar – vuxna är precis lika elaka.

En okänd person kom till exempel fram till mig på stan och frågade hur jag kan tillåta att min dotter blivit så fet.

Inte konstigt att min dotter mått dåligt genom hela skoltiden, och utstått mobbing, utanförskap och glåpord. Vi fick även kämpa mot självmordstankar och hämndbegär. Skolarbetet blev lidande och väldigt få vuxna tog det på allvar i skolan, så hela tillvaron förpestades av dessa elakheter.

Men motgångarna har stärkt oss, och nu ser vi positivt på framtiden.

Genom att tala ut i media vill vi inspirera och motivera ungdomar och föräldrar som är i samma situation. Dessutom vill vi få folk att förstå att överviktiga inte är sämre än andra – sluta ha fördomar, och sluta mobba!

Det som inte syns kan göra bra mycket ondare än det som syns.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.