Vidarkliniken
Vidarkliniken. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Debattinlägg

”EU kräver registrering – också av antroposofiska läkemedel”

Läkemedel ·

”Karin Meyer och Dan Larhammar vänder sig emot att de antroposofiska medlen överhuvudtaget ska kallas läkemedel och ingå i Svensk läkemedelslagstiftning. I den frågan gäller EU:s beteckning och det kan varken Sverige, Larhammar eller Meyer göra något åt”, skriver Ursula Flatters och Anders Kumlander.

Om debattören

Ursula Flatters
Läkare och styrelseledamot, Vidarkliniken

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Karin Meyer och Dan Larhammar är två välkända debattörer, som gärna står upp för läkemedelsföretagens intressen.

Läkemedelsindustrin omsatte cirka 37 miljarder i Sverige 2015 samtidigt som skadorna av motsvarande läkemedel summerade till cirka 20 miljarder – allt enligt officiella siffror.

Antroposofiska läkemedel tillhör en kategori läkemedel som utmanar överanvändningen av många av de läkemedel, som också bryter ner vår organism, och betraktas därför av många som ett hot mot läkemedelsindustrin.

Detta trots att de antroposofiska läkemedlen endast omsätter cirka 6,5 miljoner SEK per år i Sverige.

Antroposofisk medicin är en del av det allmänna sjukvårdsystemet bland andra i Schweiz och Tyskland och de antroposofiska läkemedlen förskrivs av legitimerade läkare som komplement till skolmedicin för att stärka kroppens friskfaktorer och hålla nere överanvändning av konventionella läkemedel, vars syfte kan vara att döda bakterier, undertrycka inflammation och ta bort smärta.

Vidarkliniken är Nordens enda antroposofiska sjukhus och har under de 30 år vi funnits tagit emot drygt 30 000 patienter på sjukhuset och många fler i öppenvård.

Vi har avtal med flera landsting, är en del av det svenska vårdsystemet, erbjuder en valmöjlighet för patienten och har tagit vårt ansvar och skött oss väl under de 30 år vi verkat i Sverige.

Enligt de riktlinjer som nu gäller från EU måste en särskild paragraf, som redan finns i flera Europeiska länder (16:2), införas i den svenska läkemedelslagen, där patientsäkra, ännu ej klart effektbevisade läkemedel, kan registreras.

Till denna kategori hör de antroposofiska läkemedlen.

De antroposofiska läkemedlen utgör en helt central del av det antroposofiska behandlingskoncept som Vidarkliniken erbjuder och utan dem kan inte heller den goda vården upprätthållas med de konsekvenser det får för tusentals patienter och våra cirka 150 anställda.

De antroposofiska läkemedlen är patientsäkra och tas ur mineral- och växtriket samt i viss mån från några djurarter såsom bin.

I vården måste till exempel även örtbaserade oljor, som används för insmörjningar, registreras som läkemedel för att den som utför sådana behandlingar inte ska riskera sin legitimation.

Antroposofisk medicin är den tidigaste och mest utvecklade så kallade integrativa vården i Europa, det vill säga en vård där skolmedicin kompletteras med naturläkemedel.

I sitt strategidokument 2014-23 tar WHO upp den integrativa medicinen som ett mycket intressant framtidsområde, som förtjänar att utforskas ytterligare, och där medlemsländerna föreslås tillsätta expertgrupper då kunskapen hos etablissemanget anses vara bristfällig.

Karin Meyer och Dan Larhammar vänder sig också emot att de antroposofiska medlen överhuvudtaget ska kallas läkemedel och ingå i Svensk läkemedelslagstiftning.

I den frågan gäller EU:s beteckning och det kan varken Sverige, Larhammar eller Meyer göra något åt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.