Taylor Swift, en av musikindustrins giganter, som i veckan släppte sitt femte album 1989, valde igår att radera alla sina album ifrån Spotifys streamingtjänst.
De senaste åren har musiktjänsternas makt i musikindustrin ökat och streaming har blivit en allt mer viktigare del av hur lyssnarna väljer att konsumera sin musik. Enligt egna siffror har Spotify över 40 miljoner användare.
Swift själv har tidigare uttryckt aversion mot piratdelning och streaming i bland annat en artikel hon skrev i Wall Street Journal. Visserligen finns även andra streamingsajter som Google Play och Rdio, som ännu inte blivit offer för Taylor Swifts bojkott – men hennes beslut kan ändå få konsekvenser i musikvärlden.
Redan innan Taylor Swift gjorde sitt drag hade ett flertal andra artister valt att skjuta på att släppa sina album på Spotify. Beyoncé har ännu inte släppt sitt album från 2013, det tog några månader innan Coldplays Ghost Stories hamnade där, samma sak med Rihannas Unapologetic – det tog över ett år.
Men det Swift har gjort är mer radikalt och kan närmast ses som ett ställningstagande.
Det råder ingen tvekan om att hon i dag är en av de största i musikindustrin. Det nya albumet beräknas sälja över en miljon exemplar på en vecka i USA, vilket kommer göra henne till den första artisten som har lyckats sälja över så många exemplar under debutveckan med hela tre album.
Hon har alltså genomslagskraft att förändra hur hela musikindustrin förhåller sig till streamingtjänster.
Ett möjligt scenario, enligt mig, är att andra artister ser att Taylor Swift klarar sig bra utan streamingtjänster, och då också väljer att dra tillbaka sina album – vilket kan leda till musiktjänsternas undergång.
Swifts drag kan även leda till att parterna måste omförhandla hur mycket pengar som ska gå till låtskrivarna och artisterna. I nuläget tjänar en artist bara $0.006 till $0.0084 per spelning – något som musikindustrin många gånger kritiserat.
Klart är att Swifts agerande kommer att få konsekvenser. Hon är inte ett obskyrt indieband som få personer hört talas om – detta är en global stjärna som i år har gått in i fasen som superstjärna över stora delar av världen.
Om Taylor Swift kan visa framfötterna mot en av streamingjättarna, varför skulle inte artister som Beyoncé, Coldplay, U2, Madonna och Bruno Mars också kunna göra det?
Genom att – som Swift – sätta press på ett företag att värdera musiken i högre utsträckning, främjar man artisternas integritet. Det kan till exempel leda till att fler artister i framtiden kan leva på sina skivsläpp.
Men samtidigt är det ett straff för alla oss användare som uppskattar de olika streamingtjänsternas funktioner där vi legalt få ta del av hela det musikarv som producerats från Mozart till Lana Del Rey. Det musikarvet vill jag inte ska bli mindre tillgängligt.
Därför måste Spotify och skivbolagen, med sina artister, genast börja förhandla fram ett nytt avtal som främjar artisternas integritet, såväl som de lagliga streamingtjänsternas existens.
Risken finns annars att lyssnarna flyr till illegala nedladdningssidor, vilket inte gynnar någon.
Fler artister borde därför göra som Taylor Swift, och våga sätta press på musikindustrin.