Debattinlägg

Fler borde bryta mot köttnormen

MAT ·

Sofia Dahlén pekar på problemen med att äta för lite grönt:

2014 borde bli året då fler svenskar inser att köttätandet leder till fler sjukdomar och ökade koldioxidutsläpp. Att äta kött är ett enormt resursslöseri.

Vegomaten har FN, Bill Clinton, Beyoncé och världshälsoorganisationen WHO på sin sida. Det är dessutom en av de största mattrenderna internationellt just nu. Ändå är de livsfarliga och etiskt katastrofala köttdieterna på uppåtgående. Och ändå blir det lynchstämning om en förskola låter barnen slippa äta djur en enda dag i veckan.

Vi startar nu Sveriges första helt vegetariska mattidning, Matmagasinet VEGO, med förhoppning om att det är den pusselbit som saknas för att fler ska känna sig inspirerade att bryta mot köttnormen, sluta stirra sig blinda på biffen och upptäcka fantastisk mat som tillfredsställer både gom, kropp och själ.

Vi vet att ni vill, innerst inne.

Gemensamma måltider har hjälpt oss att bygga band människor emellan, som följd har maten på tallriken laddats med en närmast rituell betydelse. Ur det perspektivet är det förståeligt att det är svårt att föreställa sig en jul utan gris, en påsk utan ägg och fredagstacos utan kossa.

Men studie efter studie visar att vegetarisk mat får oss att leva längre och må bättre.

80 procent av patienter med svår hjärtsjukdom ser till exempel en tillbakagång av sjukdomen om de övergår till helt växtbaserad kost. Ur ett miljöperspektiv är vegomat överlägsen. Köttindustrin står lågt räknat för 18 procent av alla växthusgasutsläpp globalt. Det är mer än hela transportsektorn sammantaget.

Samma sak gäller ur ett medmänskligt perspektiv. Ju mindre kött vi äter, desto mer landresurser frigör vi för matproduktion som kan gå direkt till att mätta magar i delar av världen, där hunger inte är namnet på en hipstertidning, utan en akut livshotande verklighet.

Att äta kött är ett enormt resursslöseri, 60-70 procent av energin, och en ännu större andel av proteinet, går förlorat om vi låter bönor och sädesslag ta omvägen via djur i stället för att äta grödorna direkt själva.

Samtidigt pågår en helt annan typ av studier; dem jag utför i mitt eget kök. De visar att vegetarisk mat är fantastiskt god, okomplicerad och en ingång för att upptäcka helt nya smaker, råvaror och matkulturer som jag aldrig hade fått uppleva om jag hade fortsatt äta kött.

Vore det inte argument nog så avslöjas gång på gång de katastrofala förhållanden som råder för djuren i svensk köttproduktion.

Om vi nu vet att något orsakar otroligt mycket skada, räcker det verkligen som motargument att hävda att det är tradition eller att det smakar gott? Hur destruktiv måste en vana egentligen bli innan det är dags att bryta den?

Jag vill tro att majoriteten av alla svenskar står på samma sida rent etiskt, de flesta skulle hålla med om att det är en dålig sak att djur lider, människor svälter och miljön kollapsar, i synnerhet om det samtidigt finns ett enkelt sätt att lösa stora delar av problemen. Så varför är den svenska köttkonsumtionen högre än någonsin?

FN menar att ett skifte mot en mer växtbaserad kost är absolut nödvändigt för att rädda världen från hunger, klimatförändringar och bränslebrist. Vi vill med vår tidning ta vid just där, och vara en hjälpande hand för alla som känner sig träffade och vill testa hur det känns att leva och äta mer i enlighet med sina värderingar (eller FN:s rekommendationer) utan att kompromissa med matglädjen.

Vi vill visa att den nya vegomaten inte är ett hot utan en möjlighet, både att upptäcka helt nya smaker och att förändra världen. Att det är en win-win-situation. Win för miljön, win för djuren, win för ditt eget välmående och win för dina smaklökar.

Vi ser en tydlig trend i Sverige såväl som över hela världen: 2014 blir året då köttet slutar vara en statusmarkör och börjar betraktas som en pinsam ovana.

Så gör dig av med skämsbiffen i tid och kom undan med hedern i behåll.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.