Foto: MultipleParent/Wikimedia Commons
Debattinlägg

”Flerbördsföräldrar ska inte straffas”

Tvillingar ·

”Ett vanligt missförstånd i debatten är att 'giriga tvillingföräldrar', vill ha fler föräldradagar för att kunna vara hemma längre under sin föräldraledighet, än de som får ett barn”, skriver Jessica Jonasson, Käthe Nilsson och Margareta Ölwe.

Om debattörerna

Jessica Jonasson
Tvillingupproret
Käthe Nilsson
Tvillingupproret
Margareta Ölwe
Ordförande Svenska tvillingklubben

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Jag kan så klart inte svara för alla de andra som Rebecca Weidmo Uvell i en artikel på SVT Opinion anser har missförstått vår föräldraförsäkring.

Men jag kan svara på vad ”Tvillingupproret” står för, eftersom det inte riktigt verkar ha nått hem hos Weidmo Uvell och andra som buntar ihop oss tvillingföräldrar som bortskämda, högprivilegierade föräldrar.

”Tvillingupproret” vill belysa att tvillingar och trillingar inte har möjlighet till lika mycket anknytning som enlingar har, då de inte har rätt till lika många dagar med sina föräldrar.

Alla barn ska ha rätt till lika många föräldradagar för att få samma mängd vård och omsorg under föräldraledigheten.

Ett vanligt missförstånd i debatten är att ”giriga tvillingföräldrar”, vill ha fler föräldradagar för att kunna vara hemma längre under sin föräldraledighet, än de som får ett barn.

Liksom Weidmo Uvell skriver, så tar det inte ”dubbelt så lång tid innan de börjar förskolan”. Det har ingen heller påstått.

”Tvillingupproret” har inte missförstått, även om Weidmo Uvell påstår att vi tvillingföräldrar har fått det om bakfoten, varför vi har en föräldraförsäkring.

Vi är medvetna om att den finns för att kompensera det inkomstbortfall som uppstår i en familj, då en förälder är föräldraledig.

Föräldraförsäkringen finns även att utnyttja fram tills dess att barnet är 8-12 år och då oftast som strödagar att ta ut vid behov.

Vi har en av världens mest generösa föräldraförsäkring. Och inte nog med att det är en kompensation för förlorad inkomst, så ses den som en investering i våra barn – en generös förmån om något.

Borde då inte den investeringen vara lika för alla barn? Självklart ska det vara så!

Weidmo Uvell känner sig som en superförälder i sina åtaganden som tvillingförälder, samtidigt som hon medger att hon var ”helt slut” och sov i två veckor efter att hon klarat av sin föräldraledighet.

Ska föräldraledigheten verkligen vara någon som en överlever genom att bita ihop? Nej, istället för att anta att alla har en vardag som ser likadan ut, så måste vi se till dem som inte orkar bita ihop.

Arbetsbördan är enorm för en tvillingförälder under föräldraledigheten och när möjligheten inte finns att få ersättning för att vara hemma och avlasta varandra, så resulterar det i många fall i sjukskrivning.

Föräldern sjukskrivs då från sin föräldraledighet, och den andra föräldern (om en sådan finns) tar över.

Den förälder som då tar över facklan har inte bara två barn att ta hand om, utan även den partner som är sjukskriven.

Är det en välfärd som tvillingföräldrar ska nöja sig med? Är det bättre att använda skattemedel till sjukskrivning än föräldrapenning? Självklart inte!

Föräldrar som får barn tätt ifrågasätts aldrig och får rätt till två föräldrapenningar till och med under en pågående föräldraledighet.

Ingen skulle komma på tanken att reducera beloppen trots att perioderna överlappar!

Att få tvillingar/trillingar är inget en väljer. Flerbördsföräldrar ska inte straffas för något de inte kan påverka.

Därför ska de få en inkomstbortfallsförsäkring per barn, för varje barn har rätt till vuxens oinskränkta omvårdnad.

”Tvillingupproret” för talan för kommande tvilling/trillingfamiljer.

Vi kommer tyvärr inte få några extra dagar själva då det tar tid att få till en önskad förändring, men vi vet med facit i hand hur otroligt viktigt det är att varje barn får den omsorg det har rätt till.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.