Sveriges väg framåt går hand i hand med resten av EU-länderna. Folkpartiet är Sveriges mest europavänliga parti, och det vill vi fortsätta med. Därför kräver vi att partiet tar ställning mot en EU-skatt, skriver Linda Nordlund och Erik Scheller från Liberala Ungdomsförbundet.
Gotland, med sitt läge mitt i Östersjön, är idag en annan ö än den var för 20 år sedan. Handeln och utbytet med omgivningen har växt och ökat. När vi blickar mot öster ser vi vänstater inom samma union istället för fiender inom ett annat block. På få andra platser i Sverige är de förändrade geopolitiska förutsättningarna och den ökade tryggheten som EU gett så tydliga som här på Gotland. Runt ön öppnar vi handelsvägar och bygger vi trygghet tillsammans med andra. Det fredsargument som EU i grunden bygger på är i en svensk kontext aldrig starkare än här.
Vi därför också stolta över att representera det enda parti i Sverige med en genuin tro på att Europas länder har en gemensam framtid och att vår historia förpliktar oss att försöka nå den. Vår utgångspunkt inför EU-valet 2014 är att Folkpartiet stolt ska förbli Sveriges mest europavänliga parti.
Med det kommer ett särskilt ansvar att tolka europatanken i takt med tiden och föränderlig fakta. Parallellt med insikten att EU även fortsatt ska stå starkt finns en berättigad kritik till hur unionen fungerar och hur den spenderar.
Den nya långtidsbudgeten är i det perspektivet i delar ett steg i rätt riktning. Där finns ökade resurser till forskning och där minskas resurserna till jordbruksstödet. Samtidigt ser vi med oro på hur en process i samma dokument läggs fast för att kunna pröva frågan om införandet av en EU-skatt.
För oss unga liberaler är frågan om EU ska ges beskattningsrättnära sammankopplad med unionens oförmåga till finansiell hushållning och finansiellt ansvarstagande. Årligen riktas skarp kritik från Europeiska revisionsrätten kring hur unionens ekonomiska förvaltning och rapportering fungerar. Klander finns från parlamentet och så sent som 2012 röstade en trio av länder – däribland Sverige – för att inte ge kommissionen ansvarsfrihet.
Mot denna bakgrund kan EU inte idag vara en union vi vill ge beskattningsrätt – oavsett om så sker genom en europeisk moms eller en skatt på finansiella transaktioner. Ett sådant principbeslut kommer ofrånkomligen med tiden att utvidgas till allt fler skatter och allt större skatteintäkter. Vi kommer se hur medlemsstaternas inflytande över både EU:s intäkts- och utgiftssida minskar i samma takt som deras skattebaser beläggs med andras pålagor. Det är inte så EU ska reformeras.
Vi vill istället att vägen framåt är att värna och vidga rörligheten för människor och varor på vår kontinent. Vårt parti ska vara det allra tydligaste i att rida spärr mot de som i tidens turbulens rider på nationalistisk suveränitet.
Vi vill, och vet, att Folkpartiet kan förbli en positiv och konstruktiv röst i reformeringen av unionen. Men vi kräver idag också att partiet – senast på höstens landsmöte – tydligt tar ställning mot införandet en EU-skatt.