Pappaledighet. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Debattinlägg

”Folkpartiet ska bli ett feministiskt alternativ”

Jämställdhet ·

”Övriga allianspartier säger nej till individualiserad föräldraförsäkring. Här har Folkpartiet en chans att profilera sig som det borgerliga alternativ för feminister som partiet gör anspråk på att vara”, skriver Linda Nordlund, Josefine Temrell och Anton Wemander Grahm.

Om debattörerna

Linda Nordlund
Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet
Josefine Temrell
Andre vice ordförande Liberala ungdomsförbundet
Anton Wemander Grahm
Arbetsmarknadspolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Den 18 juni föreslog Folkpartiets jämställdhetspolitiska arbetsgrupp att partiet ska ta ställning för en tredelad föräldraförsäkring.

Vi i Liberala ungdomsförbundet välkomnar detta, men ett progressivt feministiskt parti behöver högre ambitioner.

På Folkpartiets landsmöte i höst kommer LUF därför att driva kravet på en helt individualiserad föräldraförsäkring.

Synen på föräldraskapet leder till lägre löner och sämre karriärmöjligheter för kvinnor. Fram till att män och kvinnor skaffar barn råder ganska lika förutsättningar på arbetsmarknaden.

Sen drar löneskillnaderna iväg. Kvinnor står för 76 procent av uttaget av föräldrapenningsdagarna.

Är kvinnor hemma längre från jobbet, tar största ansvaret för städning och barnhämtning är det inte särskilt märkligt att de halkar de efter i i karriären.

De får segare löneutveckling, sämre karriärmöjligheter och lägre pension.

Kvinnor som inte skaffar barn drabbas också av en svagare ställning på arbetsmarknaden. Detta på grund av arbetsgivares stereotypa förväntningar om att kvinnor står för den huvudsakliga andelen av uttaget av föräldraförsäkringen.

Ett jämnare uttag av föräldrapenningsdagarna skulle leda till att lönegapet på 3,6 miljoner kronor under livstiden minskar.

Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering har utvärderat kvinnors löneökning kopplat till männens uttag av föräldraförsäkringen. Skulle fäder ta ut ytterligare en månad av föräldraledigheten skulle kvinnors lön öka med sex procent.

Att bli förälder ska inte vara en karriärmässig nitlott för kvinnor. Kön snarare än ekonomiska faktorer avgör hur föräldrarna fördelar dagarna mellan sig.

I debatten framförs ofta att anledningen till att mammor tar ut större del av föräldraförsäkringen är för att det är mest ekonomiskt fördelaktigt.

Att de familjer där pappan tjänar mest får svårt att få ekonomin att gå ihop om mannen är hemma med barnen. Men när det är omvända roller och mammans lön utgör den största delen av familjens inkomst, så är det ändå modern som oftast tar ut flest föräldradagar.

Övriga allianspartier säger nej till individualiserad föräldraförsäkring. Här har Folkpartiet en chans att profilera sig som det borgerliga alternativ för feminister som partiet gör anspråk på att vara.

Vissa pratar om tvång och kvotering. Men ingen förälder tvingas att ta ut föräldrapenningen. Tvärt om är den offentliga föräldraförsäkringen ett privilegium från staten, och önskar man inte ta del av det privilegiet kan man avstå.

Man kan inte förvänta sig att vårt välfärdssystem oreserverat står för hela föräldraledigheten, om den är utformad så att den reproducerar ojämställdhet. Det är orimligt att vårt välfärdssystem bidrar till löneskillnader mellan kvinnor och män.

Som liberaler ser vi människan som den enskilda byggstenen, inte kollektiv så som familj.

En gång i tiden var Folkpartiet med och avskaffade den könsnormscementerande sambeskattningen – till förmån för en individualiserad sådan.

Nu är dags för Folkpartiet att kämpa för att avskaffa också detta kollektiviserande och ojämställda system.

Det krävs för att Folkpartiet ska bli ett tydligt feministiskt alternativ.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.