I kväll, 10 april, följer UG upp reportaget ”Vem kan rädda Sanne?” Bilden visar Eva Dozzi och hennes dotter Sanne, som då inte fick den vård hon behövde. Idag skriver Eva Dozzi att tusentals är i samma situation som Sanne. Foto: SVT
Debattinlägg

”De som behöver mest vård får allra minst”

Publicerad

”Situationen är förnedrande för våra sjuka, förödande för de många inom vården som vill hjälpa, och fruktansvärd för oss anhöriga”, skriver Sannes mamma inför UG-uppföljningen av reportaget om Sanne.

Om debattören

Eva Dozzi
Mamma till Sanne

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Uppdrag gransknings dokumentär ”Vem kan rädda Sanne?” chockade många.

Ja, det gör ont att se det svenska välfärdssamhället krackelera inför sina ögon, chockerande att se att vem som helst kan drabbas av sjukdomar som innebär en så total utsatthet.

Det gör ont att fatta att ingen hjälp finns att få, bara en utdragen helvetesvandring. För en mamma är det outhärdligt.

Alla ni ansvariga har länge vetat att det ser ut så här, men ändå inte riktigt förstått. Nu kan ingen säga ”jag förstod inte”.

Sanne är inte ensam. Tusentals människor vittnar i ett upprop till socialministern om sin kamp i det defekta skyddsnät som blivit så glest att människor med psykisk sjukdom och beroendesjukdom faller igenom, dör i misär eller tar sina liv.

De som behöver mest vård får minst – eller ingen alls. Det är dags att släppa skammen nu. Alla känner någon som är psykiskt sjuk eller beroende, och nästa gång är det ditt barn, din bror, partner eller vän.

Den så kallade vård som idag erbjuds människor med samsjuklighet är både inhuman, ineffektiv och dyr.

Situationen är förnedrande för våra sjuka, förödande för de många inom vården som vill hjälpa, och fruktansvärd för oss anhöriga.

Beroendesjuka som trots allt lyckas få en plats inom psykiatrin pumpas med medicin – och skrivs raskt ut. Psykvården gör många sjuka medicinberoende, uppgivna och faktiskt ännu sjukare.

Den skapar också ett slukhål för polisens och ambulansvårdens resurser. Många inom dessa yrken vittnar om det tröstlösa i att skjutsa in en psykotisk människa till akuten ena dagen bara för att tvingas göra om det igen dagen därpå.

Det är faktiskt inte klokt.

En orsak till att trasiga människor bollas runt i beroende- och psykvården är den befängda dubbla lagstiftningen: Lagen om vård av missbrukare i vissa fall och Lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Pengapåsar vaktas på bägge håll och ingen vill sitta kvar med Svartepetter: en död knarkare och en ansvarsutredning.

Vi sparar pengar på våra unga och dem längst nere på botten samtidigt som alla vet att de rika blir allt rikare.

Måttet på ett civiliserat samhälle sägs vara hur det tar hand om sina svagaste och mest utsatta. Sådana som Sanne och hennes olyckskamrater. Är Sverige då ett civiliserat samhälle? Det är idag mycket, mycket tveksamt.

Vanvården måste stoppas. Vi anhöriga kräver:

  • Ansvaret för hela människan ska ligga hos en huvudman.
  • Rusta upp psykiatrin! Den ska ge vetenskapligt beprövad, human vård som ser till hela människan.
  • Vården ska baseras även på verksamma terapeutiska behandlingsmetoder – inte enbart förskrivna droger. Psykofarmaka kan inte ersätta trygghet, kontinuitet och mänsklig omsorg.
  • Drogberoende är en sjukdom (som diabetes, MS, cancer) och ska behandlas som en sådan.

Nu behövs konkreta förslag, ökade resurser och ny lagstiftning. Vi kräver kraftfulla åtgärder för en människovärdig psyk- och beroendevård. Nu.

Vad vill du och ditt parti göra?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.