”Barn är barn och barn är skyddsvärda oavsett var i världen de kommer ifrån”, skriver Hanna Bergwall (MP). Foto: Tore Meek/TT/Privat
Debattinlägg

”Vi signalerar att barnäktenskap är okej”

Publicerad

”Barn är skyddsvärda oavsett var i världen de kommer ifrån och oavsett var i världen de befinner sig. Det är dags att Sverige slutar acceptera och uppmuntra till barnäktenskap”, skriver Hanna Bergwall (MP), kommunfullmäktige i Ekerö kommun.

Om debattören

Hanna Bergwall (MP)
Kommunfullmäktige i Ekerö kommun

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sverige tillåter barnäktenskap. Jag trodde inte heller på det första gången jag hörde det, men tyvärr visade det sig vara sant. Tror du mig inte? Ta och kika på paragraf 8 a i lagen om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap. Ja, där ser du.

För att ett barnäktenskap inte ska erkännas krävs att ”minst en av parterna då (det ingicks) var svensk medborgare eller hade hemvist i Sverige”. Med andra ord, vi tillåter barn som är gifta när de kommer till Sverige att fortsätta vara gifta så länge de eller deras make/maka inte hade anknytning till Sverige när de ingick äktenskapet.

Vad betyder det här egentligen? Jo, det betyder att det är skillnad på barn och barn.

I praktiken är svenska barn skyddsvärda medan utländska barn inte är det. En svensk flicka skulle aldrig tillåtas vara gift med en 35-årig man. Men om hon kommer direkt från utlandet? Nemas problemas. 

Och nu tänker säker någon av er, men det är väl inte Sveriges ansvar vad som händer andra länders barn? Fel. Så fort barnet sätter sin fot på vår tröskel blir barnet vårt direkta ansvar enligt både barnkonventionen och vårt eget samvete.

Jag vill också påstå att vårt ansvar för barn går längre än att bara skydda dem som knackar på vår dörr. Vi har ett ansvar att skydda barn världen över så gott vi kan.

När vi erkänner utländska barnäktenskap gör vi precis motsatsen. Vi skickar signaler att barnäktenskap är okej och uppmuntrar i praktiken till barnäktenskap.

Jag har hört motargumenten. De håller inte.

Nummer 1. Arv. Det är sant att rätten att ärva sin make är till stor del avhängigt ett giftermål. Men kom igen, vi har ett skyddsnät för barn. Deras överlevnad ska inte vara avhängig av huruvida de får ett arv eller inte. Dessutom är det fritt fram att testamentera.

Nummer 2. Haltande äktenskap. Att ett äktenskap erkänns i ett land men inte i ett annat ses som problematiskt. Detta må stämma – men är det ett skäl att tillåta barnäktenskap? Nej såklart inte. Istället bör fokus vara att se till att inget land tillåter barnäktenskap för att på så sätt slippa haltande äktenskap.

I september ska utredningen för att nytt lagförslag presenteras. Och jag hoppas lagstiftaren tar sig i kragen och visar var Sverige står.

Barn är barn. Barn är skyddsvärda oavsett var i världen de kommer ifrån och oavsett var i världen de befinner sig. Det är dags att Sverige slutar acceptera och uppmuntra till barnäktenskap. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.