Raketer smällde mitt på gatan, mitt bland folksamlingar vid Möllevångstorget i Malmö under nyårsnatten. Foto: Jash Doweyko-Jurkowski
Debattinlägg

”Förbjud den fria användningen av fyrverkerier”

Uppdaterad
Publicerad
OPINION ·

” Stoppa den idag tillåtna försäljningen av fyrverkerier och pyroteknik till privatpersoner. Fyrverkerier ska skötas av stat, kommun, föreningar eller klubbar. Dessa kan anordna fyrverkerier, med fastställda start och stopptider på särskilt utvalda platser”, skriver Per Johansson.

Om debattören

Per Johansson
Grafiker, IT-konsult, Facebookgruppen Fyrverkeribegränsningar

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Vi har de senaste dagarna kunnat läsa många artiklar och se många klipp från olika delar av Sverige där framför allt ungdomar skjuter fyrverkerier vilt omkring sig.

Den 29/12 kunde man i Arbetarbladet läsa om hur polisen var nedringd om ungdomar som skjuter fyrverkerier i centrum. I artikeln uttalar sig Johan Sohlberg,

RLC-befäl vid polisen. Han säger bland annat ”det är ju inte så allvarligt brott i grunden så vi kan inte vidta vilka åtgärder som helst för att få fatt på dem”.

I Arbetarbladet igår uttalar sig Mikael Hedström, presstalesperson för polisen i Gävle. Han säger bland annat att kvällen innan nyårsafton inträffade en av de allvarligaste händelserna.

Då kastade någon en smällare i en barnvagn med en tremånaders sovande bäbis. Som tur var lyckades pappan få tag i smällaren och slänga iväg den innan den brann av.

Jag vill inte ens tänka på vilka konsekvenser det hade kunnat få om inte pappan varit så alert.

Om det varit samma ungdomar båda dessa gånger vet vi inte. Däremot visar det på en attityd som är skrämmande. Om inte samhället markerar så tenderar det att eskalera, och i det här fallet hade det kunnat sluta riktigt illa.

I måndags har vi också kunnat se en inspelning från Möllevångstorget i Malmö som visar hur det spårar ur fullständigt. Enligt en del kommentarer på sociala medier så är det inget nytt.

De flesta av oss kommer nog ihåg klippen som dök upp för tre år sedan, då en mamma med barnvagn tvingades fly från kaoset.

2014 skickade jag en fråga till Polismyndigheten Skåne om vad de tänkte göra för att samma kaos inte skulle uppstå igen, och om någon hade sökt tillstånd för att skjuta på Möllevångstorget.

Svaret jag fick var från en sektionschef som hänvisade till de lokala ordningsstadgorna för Malmö stad, som säger att det inte krävs tillstånd mellan 18.00-02.00 på nyårsafton och att den som avfyrar pyrotekniken är ansvarig för eventuella skador.

Han svarade vidare att det var svårt för polisen avstyra Malmöbornas nyårsfirande.

Efter årets kaos uttalar sig Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) i Kvällsposten. Han säger att Malmö stad reviderade den lokala ordningsstadgan för några år sedan (2013) och att de åtgärder de då beslutade om var så långt de kan komma enligt deras jurister. Han säger också att det behövs en lagändring för att helt förbjuda fyrverkerier inom kommunens gränser.

Här vill jag hävda att Malmös jurister har helt fel. Möjligheten för en kommun att utfärda lokala ordningsföreskrifter finns till för att öka säkerheten i kommunen.

Det går troligen inte att införa totalförbud inom hela kommunen, det har en del kommuner försökt med och misslyckats. Däremot kan jag inte se att länsstyrelsen skulle sätta sig emot ett totalförbud på Möllevångstorget, och liknande platser. Det är precis det här som lagstiftaren anger i förarbetena till ordningslagen.

Även om länsstyrelsen skulle motsätta sig detta så bör polisen ändå kunna gripa in. Detta då det enligt ordningslagen oftast krävs tillstånd om man planerar att skjuta fyrverkerier där det samlas mycket folk, och det får man ju säga att det gör vid Möllevångstorget.

Det här är bara några av de senaste dagarnas händelser och då har jag inte ens tagit upp alla andra problem som väldigt många upplever vid tolvslaget.

Vi inom FyrverkeriBegränsningar kräver:

  • Förbjud den fria användningen av fyrverkerier och pyroteknik för privatpersoner. Stoppa den idag tillåtna försäljningen av fyrverkerier och pyroteknik till privatpersoner.
  • Fyrverkerier ska skötas av stat, kommun, föreningar eller klubbar. Dessa kan anordna fyrverkerier, med fastställda start och stopptider på särskilt utvalda platser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

fyrverkeriattack

Mer i ämnet