”Det här är början på något stort. Vi vill väcka en debatt i samhället”, säger Sabina Sjöberg, som lämnade Jehovas vittnen för 25 år sedan. Foto: SVT/TT
Debattinlägg

”Det är Sveriges ansvar att skydda barnen”

Uppdaterad
Publicerad
”I våras fälldes en man i Södertörns tingsrätt efter att Jehovas vittnen visat filmer med bland annat våldsskildringar och hbtq-kritiskt budskap som de aldrig skickat in för granskning.
Trots att granskningen är kostnadsfri så väljer Jehovas vittnen att fortsätta visa filmer i sommar för barn under sina sammankomster där hundratals barn och unga deltar”, skriver debattörerna.

Om debattören

Sabina Sjöberg
f d Jehovas vittne

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det är Sveriges ansvar att skydda barn även inom Jehovas vittnen.

Sverige är ett land som på många sätt värnar om barns rättigheter och på senare år har olika frågor som berör barns skydd och rätt till frihet diskuterats flitigt.

En grupp som dessvärre inte fått göra sin röst hörd är barnen som växer upp bland Jehovas Vittnen.

I Sverige har vi en lag som ska skydda barn från att se filmer som kan vara till skada för deras välbefinnande.

Myndigheten Statens Medieråd ska granska och fastställa åldersgränser för filmer som visas offentligt där barn under 15 närvarar.

Det är en lag som fram till i våras aldrig hade prövats rättsligt men i våras fälldes en man i Södertörns tingsrätt efter att Jehovas vittnen visat filmer med bland annat våldsskildringar och hbtq-kritiskt budskap som de aldrig skickat in för granskning.

Trots att granskningen är kostnadsfri så väljer Jehovas vittnen att fortsätta visa filmer för barn under sina sammankomster där hundratals barn och unga deltar.

Filmer som inte har granskats visades för barn i Mölndal och på Kistamässan i Stockholm de senaste dagarna.

Dessa filmer kommer förmodligen återigen visas nästa helg på Kistamässan och även i Luleå där hundratals barn tyvärr inte verkar tillhöra gruppen barn som lagen syftar till att skydda.

Domen överklagades av Jehovas vittnen som i överklagan menade att domen innebär att man både censureras och diskrimineras och att detta är en kränkning av både religions- och yttrandefriheten i Sverige.

I väntan på hovrättens bedömning menar nu Jehovas vittnen att ”man gått längre än vad lagen kräver” och istället för att skicka in filmerna för granskning har man skaffat ett utgivningsbevis via myndigheten för press, radio och tv.

Utgivningsbeviset utfärdas av myndigheten om man betalar en avgift och uppfyller ett antal krav som ställs.

Jehovas vittnen försöker alltså kringgå lagen som är tänkt för att skydda barn genom att köpa ett tillstånd istället för att kostnadsfritt låta filmerna granskas.

Vi kräver att barn inom Jehovas Vittnen ska ha rätt till samma lagskydd och vill veta varför samhället blundar för denna orättvisa som får fortsätta utan att varken politiker eller uthyrare agerar.

Om man genom att betala en avgift ska kunna visa barn vilka filmer som helst så fyller lagen helt enkelt ingen funktion. 

Kristina Yüceyatak, skribent och barnrättsaktivist

Sabina Sjöberg, före detta Jehovas vittne, föreläsare och barnrättsaktivist

Ulf Gustafsson, förbundssekreterare Humanisterna

Johan Bergquist, Medgrundare Springpride

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.