Till vänster: journalisten och författaren Lisa Bjurwald. Höger: Prinsessan Madeleine, herr Chris O'Neill, prinsessan Leonore och prins Nicolas lämnar Te Deum i Slottskyrkan med anledning av högtidlighållandet av kronprinsessan Victorias 40-årsdag fredagen den 14 juli 2017. Foto: Stina Stjernkvist, Vilhelm Stokstad/TT
Debattinlägg

Författaren Lisa Bjurwald: ”Låt den nya prinsessan bli den sista!”

Uppdaterad
Publicerad

”BB-kris råder i landet och svenska kvinnor fraktas runt som boskap bland fullbokade sjukhus i jakt på en säng – eller tvingas föda i snödrivor vid vägkanten. Mitt i denna för “välfärdsstaten” Sverige skamliga situation har en ny prinsessa sett dagens ljus. Inte i baksätet på en taxi eller på en kaotisk BB-avdelning, utan i en köpt sal med eget läkarteam”, skriver Lisa Bjurwald.

Om debattören

Lisa Bjurwald
Författare, journalist och medlem i Republikanska föreningen.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

BB-kris råder i landet och svenska kvinnor fraktas runt som boskap bland fullbokade sjukhus i jakt på en säng – eller tvingas föda i snödrivor vid vägkanten.

Mitt i denna för “välfärdsstaten” Sverige skamliga situation har en ny prinsessa sett dagens ljus.

Inte i baksätet på en taxi eller på en kaotisk BB-avdelning, utan i en köpt sal med eget läkarteam.

Hennes mor råkar nämligen vara prinsessa.

Ingen annan kvinna i Sverige kan klara sig undan BB-krisen genom att plocka fram plånboken. Den svenska som vill och kan betala för sig är hänvisad till exklusiva kliniker i utlandet, något som ytterst få nyttjar eller har råd med.

Inget annat svenskt barn än ett så kallat “kungligt”, det vill säga ett som fötts in i ett uråldrigt system baserat på blodsmagi, lever heller i öppen strid med barnkonventionen.

I detta internationella dokument som Sverige förbundit sig att följa stadgas bland annat att alla barn har rätt till ett privatliv samt att själva få välja sin framtid och sitt sätt att leva.

Officiellt omhuldar kungafamiljen barnkonventionen, men som Republikanska föreningen noterat bryter Carl Gustaf & co i själva verket mot minst tre av barnkonventionens artiklar.

En ung Bernadotte kan till exempel inte gå med i ett demonstrationståg. Han eller hon kan inte skriva och publicera en debattartikel, eller ens öppet ta ställning för ett visst sportlag.

Barnen Bernadotte får inte heller välja att utöva vilken religion de vill, såsom buddhism eller katolicism, eller välja att vara ateister. Deras rättigheter kränks med andra ord på sätt som vi aldrig skulle acceptera om det gällde en liten Estelle Svensson.

Tyvärr går svenska medier och politiker fortfarande i kungahusets koppel. Fjäsk och konflikträdsla präglar dessa relationer.

Journalistiska granskningar är extremt sällsynta, trots att det finns oräkneliga dolda utgifter och liknande att granska.

Krav på monarkins avskaffande är också ovanliga, trots att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet alla säger sig arbeta för republik.

Därför är det upp till vanliga medborgare att pensionera vårt odemokratiska styrelseskick.

Monarkin är, sammanfattningsvis, en spillra från en tid då mänskliga rättigheter inte existerade och groteska idéer om att vissa människor bör födas in i makt och privilegium härskade.

Nu vet vi bättre. Nu förtjänar vi bättre. Republik nu!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.