Debattinlägg

Förminska inte Flashback till ett näste för näthatare

FLASHBACK ·

”Lodjuren”, medlem på Flashback, om forumets oförtjänt dåliga rykte:

Flera gånger de senaste åren har Flashback bevisat att det är så mycket mer än bara ett näste för näthatare. Men trots journalistpriser och erkännande från polisen fortsätter medierna att fokusera på det negativa. Det är dags att nyansera bilden av Flashback och se det för var det är – ett forum för nyfikna, engagerade medborgare, skriver ”Lodjuren”, medlem och grävare på Flashback.

Jag funderar ibland över hur Flashback beskrivs och därmed också uppfattas, exempelvis i de traditionella medierna. Vanligen omnämns Flashback i kritiska ordalag, och då nämns exempelvis näthat eller åsiktsyttringar som kan uppfattas vara extrema. Bilden som målas upp av forumet är ofta förenklad och tenderar att ta upp ytterligheterna. Det är ganska vanligt att tidningar och etermedier lyfter fram de mest aggressiva eller extrema åsiktsyttringarna, ofta i samband med rapporteringar om näthat. Någon gång däremellan nämns, kanske lite mer parentetiskt, att det faktiskt också utförs en och annan ideell granskning därinne. Snabbt drunknar dock detta i de dominerande artiklarna där Flashback nämns som en plats där näthatet frodas.

Flashback är ett diskussionsforum där anonyma medlemmar diskuterar det mesta som går att diskutera, allt från att dela med sig av recept till att stötta deprimerade – för att nämna något av de diskussionsämnen som sällan nämns av traditionella medier.

Några av oss, däribland undertecknad, ägnar oss gärna åt att på Flashback både granska samt att analysera. Vi beskrivs ibland som Flashbackgrävarna, men vår aktivitet kan handla om allt från någon slags gräsrots- eller medborgarjournalistik till pussel- och privatdetektivarbeten på amatörnivå. Låt oss dock inte fastna vid benämningarna. Man kan i stället titta på det vi har gjort:

• I veckan gick några av oss så kallade grävare på Flashback ut och berättade om hur vi kunde bidra till polisens arbete med att gripa personen som ska ha erkänt kattdåden i Högsbo, Göteborg.

Några av oss har även tidigare genomfört granskningar som har lett till olika avslöjanden. I det så kallade Bjästafallet bidrog en grupp Flashbackmedlemmar till att rentvå våldtäktsoffren. Uppdrag granskning rapporterade några månader senare om fallet och reportaget belönades med Stora Journalistpriset 2010. Guldspadejuryn valde våren 2011 att inte tilldela något av bidragen i webbkategorin en Guldspade och det inskickade bidraget om Flashbackgrävet om Bjästa kom därför mest att uppmärksammas i diskussioner om huruvida man kan bedriva journalistik på Flashback. En i och för sig intressant diskussion.

• Ett och ett halvt år senare, hösten 2011, avslöjade Flashbackgrävarna hur naturfotografen Terje Hellesö hade utfört ett av landets kanske mest omfattande fotofusk. Sveriges Radio tilldelade senare grävarna ett journalistpris och våren 2012 gav Guldspadejuryn grävet ett hedersomnämnande.

• Och nu senast, under våren 2013 har grävarna på Flashback gjort vissa undersökningar och lämnat in uppgifterna till polisen som den 3 maj berättade för GP:

– Vi har haft en mycket god hjälp av Flashbackgrävarna, de har haft en avgörande betydelse för att klara upp utredningen, säger Stefan Olsson, kommissarie på kriminaljouren.

Det är inte första gången medlemmar på Flashback har bidragit till att en djurplågare kan gripas. Även hösten 2009 bidrog några Flashbackare till att en djurplågare från Lerum kunde avslöjas.

Vi är många som gärna hjälper till i olika samhällsfrågor vare sig det sker fysiskt som när Missing People letar efter försvunna personer eller som nu, när vi letade via nätet efter en djurplågare.

Det är dags att nyansera bilden av Flashback som en plats företrädesvis för näthatare och extremister. Forumet attraherar många människor. Såväl forskare som företagare och analytiker ingick i några av grupperna som frivilligarbetade i fallet om kattdödaren i Högsbo. Det finns inget skäl att tro att vår grupp inte speglade övriga Flashback.

När man pratar om Flashback bör man alltså inte glömma bort att Flashback också är ett forum som till sin karaktär gynnar kreativitet och engagemang. En plats på nätet där människor kan samlas för att någon gång emellanåt bidra till att en djurplågare grips, eller en kreativ plattform för självständig medborgarjournalistik.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.