Labradorerna som använts i djurförsök på Göteborgs universitet har nu avlivats. Hundarna på bilden föreställer hundar som användes i ett liknande djurförsök 2012. Foto: Mathilda Andersson Nwachukwu/Spionen

Försökshundarna på Göteborgs universitet har avlivats

De sex labradorerna som använts i djurförsök med tandimplantat är döda. Hundarna har väckt internationell uppmärksamhet och bland andra Djurrättsalliansen har kämpat och samlat ihop tusentals namn för att stoppa avlivningarna på Göteborgs universitet.
– Detta innebär inte på något sätt att kampen är över. Nu fortsätter vi bara, helt enkelt. Inga andra hundar ska behöva gå igenom det här, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

För en månad sedan lämnade representanter för Djurrättsalliansen in en namninsamling med över 84 000 underskrifter för att förmå GU att avbryta försöken på sex labradorer som används för forskning om tandimplantat.

Djurförsöken har fördömts av ett stort antal kända personer, däribland komikern Ricky Gervais och skådespelaren Peter Egan. Flera svenska kändisar har också gett sig in i debatten. Anders Bagge är en av dem som till och med erbjudit sig att adoptera djuren.

Ödet klart från början

Enligt Sahlgrenska akademien har det från början stått klart vilket öde som väntade labradorerna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri.

”Sex veckor efter den första implantatinstallationen avlivas djuren […]”, som det står redan i ansökan till Djurförsöksetiska nämnden.

I tisdags hade de sex veckorna gått och vid lunchtid igår avlivades de sex labradorerna.

– Jag har precis fått journalerna och kan bekräfta att hundarna inte lever. Det framgår här att de har avlivats, meddelar Anna von Porat, kommunikationschef vid Sahlgrenska akademien på Göteborgs universitet på torsdagseftermiddagen.

”Ofattbart och fullständigt oförlåtligt”

– Det är inte försvarbart på något sätt det här. De här hundarna hade kunnat få leva sina liv. Det är ofattbart och fullständigt oförlåtligt på alla vis, säger Malin Gustafsson.

– Dels är det en enorm sorg att nås av det här beskedet. Vi vet att detta har berört så många människor. Men nu kommer vårt fokus att vara att de här djurförsöken ska stoppas så att.

”Ett stort folkhälsoproblem”

På sin hemsida har Göteborgs universitet publicerat ett uttalande kring att det pågår en debatt kring den här studien på tandimplantat.

”Vi har förståelse för att djurförsök kan väcka känslor, men vill samtidigt betona det faktum att tandlossningssjukdomar fortfarande är ett stort folkhälsoproblem, och att forskningen som bedrivs är livsavgörande för många”, står det att läsa.

Fotnot. Ämnet djurförsök debabatteras i SVT:s debatt- och samhällsprogram Opinion live, torsdag den 28 februari. Medverkar gör bland andra Göteborgs universitet, Djurrättsalliansen och hundcoachen Fredrik Steen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer