Foto: Jeff Pachoud
Debattinlägg

E-sporten: ”Vi vill bli en del av idrottsrörelsen”

Opinion ·

”Fysisk aktivitet är ett grundläggande element i e-sportarens träning, utövarna har sitt ursprung i den ideella föreningsrörelsen och den ständigt växande e-sportindustrin omsätter miljardbelopp”, skriver Alexander Hallberg och Ylva Grufstedt.

Om debattörerna

Alexander Hallberg
Förbundsordförande, svenska E-sportförbundet
Ylva Grufstedt
Svenska E-sportförbundet

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Mångsidiga begrepp som ”idrott” omvärderas i växelverkan mellan samhälle och utövare.

I den spännande diskussion som pågår om e-sportens blivande medlemskap i Riksidrottsförbundet (RF) syns tydligt den successiva mognadsprocess som är typisk för normbrytande, och viktig, samhällelig förankring av nya tankesätt.

Vi förstår att e-sport som idrott är ett nytt koncept men de strukturer som Svenska e-sportförbundet står på, och som sedan länge gör e-sporten som helhet självgående, är inte nya.

Fysisk aktivitet är ett grundläggande element i e-sportarens träning, utövarna har sitt ursprung i den ideella föreningsrörelsen och den ständigt växande e-sportindustrin omsätter miljardbelopp.

Frågan är inte om, utan när, e-sporten blir en naturlig del av den traditionella idrottsrörelsen.

Du måste vara stark för att orka sitta still. Enligt forskning från idrottsuniversitetet Deutsche Sporthochschule i Köln utsätts e-sportaren för mycket hög fysisk påfrestning i sitt utövande.

En e-sportares puls uppgår till 160-180 slag per minut vilket i stunden för till exempel en Counter Strike-spelare ska kombineras med en extrem motorisk precision, hög reaktionsförmåga och kroppslig stabilitet.

En e-sportares vardag består förstås av idog träning i sitt spel, men också motion- och styrketräning.

Detta baserat på den obestridliga logiken att en person som är i god fysisk form också presterar bättre mentalt och finmotoriskt. Det fysiska momentet är helt avgörande för att bli en bra e-sportare.

Sveriges starkaste ungdomsrörelse; Svenska e-sportförbundet, grundades på initiativ av Sverok – Spelhobbyförbundet, som under tre årtionden samlat, stärkt och mobiliserat unga spelare i hela Sverige.

Svenska e-sportförbundet har sett e-sporten växa sedan starten och förstår dess värden och förehavanden.

Vi ser också ungdomar växa med e-sporten – föreningarnas egen förmåga att främja gemenskap, egenvärde och demokratiska värderingar för sina medlemmar är något Sverige kan vara stolt över, och något som Riksidrottsförbundets medlemmar kommer att stärkas av att få ta del av.

På samma sätt som e-sporten kommer att stärkas av att få ta del av de etablerade strukturer, rutiner kring tävlan och över 100 års idrottskunskap som finns inom den svenska idrottsrörelsen.

I våra möten med idrottens företrädare så har uttrycket ”ja, men vi är så konservativa”, upprepats som om det vore en naturlag när det själva verket är ett av de enklaste hindren att övervinna.

För det enda som krävs för att inte stå still i utvecklingen är att ta ett steg framåt.

I maj samlas idrottsrörelsen i Sverige för att besluta om sin gemensamma framtid, utse styrelse och välja in nya medlemsförbund.

Vår ansökan om medlemskap till Riksidrottsförbundet är en utsträckt hand från en ny generation av idrottsutövare.

Vi hoppas att Björn Eriksson och ombuden på Riksidrottsmötet fattar den så att vi tillsammans kan arbeta för att bygga svensk idrott – världens bästa.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.