Från kommun på dekis till befolkningsmässigt på plus

Mellerud är en av de kommuner som tog emot flest asylansökningar per capita i samband med flyktingströmmen 2015. Mellan åren 2016-2017 uppehöll sig cirka tusen anvisade asylansökande i den tiotusenhövdade kommunen. Från att ha varit en kommun på dekis stod Mellerud befolkningsmässigt på plus igen. Men nu talar prognosen för att flykten från orten kommer öka i framtiden.

Tre privata flyktingboenden i kommunens närområde ordnades fram under flyktingströmmen. Idag är de tre akuta asylboenden nedlagda och kvar finns 250 asylsökande - boende i lägenheter i kommunen. I dag anvisar staten inga flyktingar till Mellerud längre.

– Vi frågar inte varför folk flyttar så det finns ingen statistik på det, säger Torbjörn Svedung som är integrationsansvarig på Melleruds kommun.

Tillgången till arbete är dock den viktigaste faktorn när folk väljer att stanna. Och i Mellerud finns “ju ingen uppsjö av lediga jobb”, som Svedung uttrycker det.

Mer än tio procent utan arbete

Efter de två åren i etableringsprogrammet har de flesta nyanlända flyttat från Mellerud, som har en mer än tioprocentig arbetslöshet. I kommunens demografiska prognos skriver man att befolkningsmängden snart kommer att minska igen.

Ovanför den nedlagda storbanken, mitt på Melleruds torg, har det hur som helst vaskats fram en del lägenheter till de flyktingar som har valt att stanna.

Nedanför den forna banken står Lars Johansson (C) och kampanjar i duggregnet. Han står som elfte kandidat på Centerpartiets kommunlistan. Partiet har styrt i kommunen tillsammans med Socialdemokraterna den senaste mandatperioden.

Tre flyktingmottagningar i närområdet

När flyktingströmmen till Mellerud var som störst arbetade Lars Johansson som platschef på Kroppefjälls asylboende; den största av de tre flyktingmottagningar som fanns i närområdet.

– De privata entreprenörerna som startade flyktingboende tjänade bra med pengar, precis som kommunen gjorde, säger han och ler.

På Kroppefjälls asylboende, där Lars jobbade mellan 2014 och 2017, skapades sexton nya jobb och handeln i närområdet levde upp igen.

Till och med fotbollslaget som höll på att läggas ner fick förstärkning och stod plötsligt med tre lag.

Från immigration till integration

Från att ha varit en utflyttningsort, ökade plötsligt Mellerud sin befolkning med några procent, något som inte hade hänt i kommunen sedan flyktingvågen under Balkankriget. Men när immigration gick över till att bli en integrationsfråga – och få nyanlända att bosätta sig på orten – hände inte mycket, enligt Lars Johansson.

Men ni i Centern har styrt kommunen tillsammans med Socialdemokraterna?

– Mmm, men i den här frågan har det inte varit speciellt bra. För egentligen är det inte svårt med integration. Faktiskt.

Vill växa med 50 personer årligen

Kommunfullmäktiges ordförande Tommy W Johansson, (S) har en önskan om att Mellerud ska växa med femtio personer om året.

– Vi har jobbat med detta tillsammans med rekryteringsfirma och gått igenom alla de 150 akademikerna som vi identifierade, men det var bara 25 som visades sig uppfylla kraven från det svenska systemet – och dom fick jobb.

”Mycket diskussioner om flyktingar på caféet”

På Café Nyfiket går affärerna inget vidare, enligt ägaren Pierre Kraft. Däremot, säger han, är det mer folk ute på torget om kvällarna nu för tiden.

– Men jag känner mig allt trygg i Mellerud men det finns inte så mycket att göra här.

– Svenskarna sitter på puben och flyktingarna har inte så mycket att göra verkar det som. Men det är mycket diskussioner om flyktingar på caféet, det är det, säger Pierre Kraft och fortsätter:

– För mig är jobben den viktigaste frågan. Finns det inga jobb har vi inget samhälle kvar. I min värld är det inte invandrarnas fel, men vi måste samverka och utbilda dem.

Melleruds befolkningsmängd

Under 2017 ökade folkmängden i Melleruds kommun med 54 personer, från 9 323 till 9 377 invånare. 

Orsaken till den ökade befolkningen var ett flyttnetto på 49 personer och ett födelsenetto på – 15 personer. 

Under året flyttade 761 personer till Mellerud, vilket var färre än 2016. Antalet personer som flyttade från kommunen ökade med 7 personer jämfört med året innan, från 705 till 712.

Under prognosperioden 2017 – 2027 kommer folkmängden i Melleruds kommun att minska med 116 invånare, från 9 377 till 9 261 personer.

Källa: SCB och Melleruds kommun. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer