Fredrick Federley (C), Europaparlamentariker. Foto: Pressbild
Debattinlägg

Fredrik Federley: ”Det är ur tiden att ändra tiden”

Opinion ·

”Det finns ett starkt stöd runt om i Europa att sluta med tidsomställningen, och jag hoppas därför att detta byte snart är ett minne blott och att tidsomställningen är ur tiden”, skriver Fredrick Federley (C), Europaparlamentariker.

Om debattören

Fredrick Federley
Europaparlamentariker (C)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Idag, torsdag, röstar Europaparlamentet om att slopa tidsomställningen.

Det är ett perfekt tillfälle att sätta stopp för en dumhet som inte innebär några stora fördelar, men som kostar mycket. Därför vill jag ta bort den ofrivilliga tidsomställningen.

Sverige fick tidsomställning på försök redan under första världskriget, men protester från bönder ledde då till att försöket inte upprepades. Så kom energikrisen under slutet av 1970-talet, vilken ledde till att man ihärdigt försökte hitta sätt att minska energianvändningen.

Sverige har därför haft sommar- och vintertid sedan 1980. För att minska missförstånden blev sedan tidsomställningen densamma över hela EU. Syftet var helt enkelt att få till en minskad energianvändning och därigenom spara pengar och göra miljön en tjänst.

Ny forskning på området har inte kunnat hitta några egentliga fördelar med tidsomställningen och man har inte kunnat se en minskad energianvändning.

Tvärtom utgör EU-förordningen verkliga faror och irritationsmoment för människor.

Tidsomställningen innebär också att människor med svaga hjärtan får en ökad risk för hälsoproblem. Dessutom registreras upp till 30 procent fler trafikolyckor veckan efter klockbytet, och 30 dödsfall i Sverige relateras också till detta, varje år.

Det kostar också miljoner i administration för järnvägs- och flygsektorerna, för att inte att tala om de tusentals flygresor som missas årligen – till ingen nytta alls.

Självklart är frågan om tidsomställning inte det mest akuta politiska problemet som vi behöver lösa, men frågan finns nu på agendan, väckt av bland andra finska medborgare och transportföretag, som har enorma kostnader kopplade till denna fråga. 

Eftersom jag anser att EU har en viktig roll i att förenkla för människor i vardagen, så är detta ett exempel där EU bestämmer och därigenom kan göra skillnad. Och precis som alla andra onödiga regleringar, så borde denna tas bort.

Det är därför som jag har deltagit i arbetet med att slopa tidsomställningen, ett arbete som började i parlamentet förra året, och som nu i början av 2018 fått rullning – i och med Finlands och Polens beslut att vilja sluta med tidsomställningen.

Men det är inte riktigt så enkelt: för att läget inte ska bli värre än vad det redan är idag, krävs det att hela EU följer samma logik.

Även om jag själv gärna ser sommartid hela året om, så är detta en framtida fråga. Målet för dagens omröstning är helt enkelt att avsluta det ofrivilliga klockbytet, ett byte som vi våndas över två gånger om året.

Det finns ett starkt stöd runt om i Europa att sluta med tidsomställningen, och jag hoppas därför att detta byte snart är ett minne blott och att tidsomställningen är ur tiden.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.