Dan Mullaney och Garcia Bercero, USA:s och EU:s förhandlare. Foto: Geert Vanden Wijngaert
Debattinlägg

”Frihandelsavtalet stärker den svenska välfärden”

Ekonomi ·

”Hur kan man mena att man står på arbetarklassens sida om man motsätter sig att den ska få tillgång till billiga importvaror och en starkt livskraftig exportindustri?”, skriver Diana Van.

Om debattören

Diana Van
Projektledare, tankesmedjan Frivärld

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Den nystartade webbsajten Skiftet (före detta Alliansfritt) har bestämt sig för att dess nya kamp ska föras mot frihandelsavtalet mellan EU och USA (TTIP).

Med historier om klordoppade kycklingar och storföretag som stämmer svenska staten försöker man samla stöd för att stoppa avtalet. Man påstår att frihandelsavtalet hotar vår välfärd.

Inget kunde vara mer fel än så. Sverige är ett litet land som är beroende av export. TTIP vill bland annat ta bort icke tariffära handelshinder och skapa gemensamma standarder.

Ett känt exempel är att personbilar som krocktestas i EU måste genomgå nya tester i USA eftersom standarden är olika trots att vi har liknande säkerhetsnivåer. Dessa hinder gör handeln onödigt byråkratisk och dyr.

För Sverige som exportland kan TTIP enligt vissa studier innebära en BNP-ökning med 0,2 procent vilket motsvarar drygt sju miljarder kronor per år. När exporten ökar, behöver industrin anställa fler och vi får fler som bidrar till vår gemensamma välfärd.

TTIP hotar inte välfärden utan bidrar till den.

Det är tråkigt att Skiftet nu satsar resurser på att sprida skräckhistorier. Förslaget om att tillåta klordoppade kycklingar har redan stoppats av ministerrådet i ett tidigare skede.

2008 la EU-kommissionen fram ett förslag som skulle tillåta en viss typ av klorlösning, men förslaget stoppades. EU-kommissionen kan därför inte nu förhandla fram ett förslag som rådet och parlamentet inte kommer att godkänna.

Därmed kommer det inte heller att ingå i TTIP. Därför stämmer inte Skiftets hot om att matbutikerna kommer överösas med klordoppad kyckling.

Skräckbilden om tvistlösningssystemet Investor-State Dispute Settlements (ISDS) är också kraftigt överdriven. ISDS är ett välfungerade system för att lösa tvister för situationer då ett företag anser sig ha blivit oskäligt behandlade av en stat.

Skiljeförfaranden används för att lösa tvister på neutral mark i stället för att den ska hanteras i den ena statens domstolsväsen. Företagen vill ha en opartisk bedömning, vilket ISDS tillhandahåller. ISDS finns redan i 1600 avtal som EU har ingått.

I de senaste frihandelsavtalen mellan EU och Singapore, liksom det med Kanada, finns ISDS-mekanismen med. Det är en modern form av tvistelösning som finns i flera avtal och är därför inte unik i TTIP.

Ja, företag kan stämma stater. I en rättsstat ska såväl företag som privatpersoner ha rätt att stämma en stat om de anser sig blivit oskäligt behandlade.

Många partier, inklusive Socialdemokraterna som Skiftet sympatiserar med, välkomnar TTIP och driver på för en progressiv global handelspolitik. Socialdemokraterna anser att globaliseringen öppnar upp nya exportmarknader och därmed sänker priserna på många varor, vilket gör att fler får tillgång till dem.

De vet att Sverige är ett exportberoende land och att vi är beroende av frihandel för vår välfärds skull.

Att Skiftet motsätter sig TTIP måste vara ett misstag. Hur kan man mena att man står på arbetarklassens sida om man motsätter sig att den ska tillgång till billiga importvaror och en starkt livskraftig exportindustri?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.