Debattinlägg

Fristående förskolor är bättre på allt

FÖRSKOLAN ·

Rebecca Weidmo Uvell om den välfungerande fristående förskolan:

På punkt efter punkt uppvisar fristående förskolor bättre resultat än kommunala. Dessutom finns det inget vinstuttag att tala om. Att barn får knäckebröd och vatten är ett enskilt fall som inte säger någonting generellt. 

I och med Uppdrag gransknings reportage om Hälsans förskolor har den intensiva skoldebatten nu börjat inkludera även fristående förskolor, som länge inte debatterats alls. Och det finns en väldigt bra förklaring till det. Det fungerar mycket bra. Väldigt få såväl föräldrar som anställda är missnöjda med förskolan generellt.

Enligt rapporten Skilda världar (2014), som fackförbundet Kommunal släppte nyss, är anställda på fristående förskolor betydligt mer nöjda än anställda i kommunala verksamheter. De arbetar också mindre obetald tid och färre tycker att det är för dålig bemanning.

Dessutom finns en stor skillnad i hur de anställda tycker att de kan tillgodose varje barns behov: 47 procent i kommunala mot 61 procent i fristående. Så personalen är inte bara betydligt nöjdare och arbetar mindre gratis, barnen får också sina individuella behov uppfyllda i betydligt högre utsträckning.

Föräldrarna är också mer nöjda med fristående förskolor än med kommunala, även om andelen missnöjda totalt sett är mycket liten. Slutsatsen är alltså att de allra flesta är mycket nöjda med förskolan som helhet, oavsett vem som äger. Och det är ju hela poängen med fria valet. Att vi ska kunna välja den förskola till våra barn som vi tycker verkar bäst utan en tanke på vem som driver den. Så resonerade vi när vi valde till våra söner och så tror jag de allra flesta tänker.

Något måste vara fel här, tänker ni kanske. Det kan inte stämma att de fristående förskolorna är bra. Men hur mycket vinst har de tagit ut då? Och hur mycket har skickats till några öar i Söderhavet, som vi ju vet verkar ta emot mängder med svenska skattepengar enligt friskolekritikerna? Vinsten (EBIT) för de 15 största företagen var över 1 miljard.

Av detta delades delades futtiga 2 promille ut totalt bland samtliga 15 bolag. Resten har gått tillbaka till verksamheterna. Det finns alltså inget vinstuttag att tala om eller kritisera. Och inte en enda krona har skickats iväg till några öar.

Nyss kom Svenskt Kvalitetsindex med sin rapport. Den bekräftar bara bilden att förskolan, särskilt de fristående, har mycket höga nöjdhetsbetyg. Och de har dessutom ökat sedan förra året. Så väldigt få föräldrar är alltså missnöjda och väldigt få barn får knäckebröd och vatten till frukost. Det är utan tvekan ett enskilt exempel och säger noll och ingenting om hur fristående förskolor fungerar generellt.

Så ni som plötsligt känner er osäkra om förskolan verkligen är bra i det här landet, ni kan vara lugna. Det är den. Till och med mycket bra, speciellt de fristående.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.