Gravid
Eftersom ingen vet exakt hur mycket alkohol ett foster tål bör vi vara väldigt försiktiga, menar FAS-föreningen. Foto: Hasse Holmberg / TT
Debattinlägg

”Ge inte barnen livslång baksmälla”

OPINION ·

”Vi hoppas att Agnes Wold talar för döva öron i denna fråga, så att inte ännu fler barn föds med en livslång baksmälla”, skriver företrädare för FAS-föreningen.
--- ARTIKELN PUBLICERADES I JULI 2016 ---

Om debattörerna

Annika Andersson
Ordförande FAS-föreningen
Katarina Wittgard
Kanslichef, grundare av FAS-föreningen
Birgitta Sjövall
Sekreterare FAS-föreningen
Else Henriksson
Ledamot FAS-föreningen

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

FAS-föreningen är en ideell organisation med lång erfarenhet av vilka konsekvenserna kan bli av alkoholexponering i fosterlivet. Vi kallar det för en livslång baksmälla och det är barnen som drabbas.

Agnes Wold menar att man inte ska avråda gravida från alkohol, så länge de inte dricker mer än sådär åtta glas i veckan. Inte för att det på något sätt är ett gränsvärde, eller en nivå som man vet är ofarlig. Tvärtom. Alla vet att det inte finns någon nedre gräns fastställd. 

Varför Agnes Wold över huvud taget vill skapa denna debatt är svårt att förstå. För vem är det positivt att hon luftar sina åsikter? För gravida kvinnor?

Ja, Wolds uttalanden lindrar möjligen det dåliga samvetet hos en del av dem som gärna vill ta några glas vin i veckan även under graviditeten.

En och annan, som redan druckit några glas och oroat sig för det, känner sig kanske lite mindre orolig av hennes uttalanden.  

Agnes Wold säger att forskningsläget är oklart. Det tål därför att upprepas att det ur alla hänseenden är klarlagt att alkohol kan skada det ofödda barnet, den enda oklarheten gäller dosen.

Hur mycket alkohol tåler egentligen foster i största allmänhet? Ingen vet. Hur mycket tål ett specifikt foster som växer i en enskild kvinna? Det vet vi om möjligt ännu mindre om.

Och eftersom vi vet så lite menar Agnes Wold att varje gravid kvinna med gott samvete kan chansa på att åtta glas i veckan inte gör någon skada på just hennes foster. Ett synnerligen märkligt resonemang.

FAS-föreningens verksamhet handlar i första hand om att synliggöra de tusentals barn, ungdomar och vuxna i Sverige som fötts med skador av olika grad, på grund av alkoholexponering i fosterlivet.

Deras funktionsnedsättningar är ofta dolda, många av dem blir därför aldrig identifierade. En av anledningarna är att man inte vill skuldbelägga deras mammor. För att mammor som druckit inte ska behöva ha dåligt samvete och känna ångest. 

Vi som arbetar i FAS-föreningen tycker inte heller att man ska skuldbelägga mammor. Inget barn förtjänar en mamma som känner skuld och skam, ångest och oro.

Men barnen ska inte betala priset. Omtanken måste gälla dem som riskerar att få leva ett helt liv med den livslånga baksmällan.

Då och då talar vi i FAS-föreningen med blivande mammor som är oroliga för att de druckit. Vi pratar ibland även med mammor som orsakat sina barn livslånga funktionsnedsättningar på grund av att de druckit.

Men framför allt möter vi barn, ungdomar och vuxna som fått skador på grund av att de exponerats för alkohol under fostertiden.

Det är väldigt olika livsöden, som alla handlar om hur alkohol under graviditeten påverkat livet för enskilda individer och alla i deras närhet.  

En ung man, som själv föddes med skador av alkohol och lever med funktionsnedsättningarna det gav honom, kommenterade den danska studie som Agnes Wold refererar till. När han hörde att barnen i studien var fem år gamla utbrast han:

– Det är inte när man är fem år man har så mycket problem, de kommer sedan när man går i skolan. När man inte kan räkna matte i sjuan och inte förstår varför man inte kan behålla några kompisar. 

Det han syftade bland annat på är det faktum att förmågan till logiskt tänkande är begränsad.

Trots att han är normalbegåvad kunde han inte få slutbetyg från grundskolan, inte komma vidare på ett gymnasieprogram och han kommer sannolikt aldrig att kunna söka jobb på den öppna arbetsmarknaden. Det och mycket annat är konsekvenser han får ta på grund av hans mammas alkoholintag under graviditeten.

Hon hade med all säkerhet velat skydda sitt barn från detta, men hon trodde inte att det var så farligt att ta några glas. Hon lyssnade kanske mest på dem som inte ville oroa henne. Eller på dem som trodde att risken måste evidensbaseras för att finnas, som Agnes Wold.

Den unge mannen som kommenterade studien på femåringarna syftade också på sina sociala svårigheter som blev allt mer tydliga under skoltiden. Svårigheterna att tolka socialt samspel, att förstå oskrivna regler och annat som ingår i mellanmänskliga relationer, är livslånga.

Hans mamma önskade honom inte heller dessa svårigheter, hon önskade honom säkert allt gott. Men hon lyssnade hellre på dem som inte gav henne dåligt samvete för att hon tog några glas. Det är ju enklast så.   

Vi i FAS-föreningen kan garantera att det dåliga samvete och den ångest Agnes Wold vill skydda blivande mammor ifrån är ett billigt pris – i jämförelse med det som drabbar kvinnor som föder barn med funktionsnedsättningar, för att de trodde att de där glasen inte var så farliga.

Vi som har kunskap och erfarenhet av vilka konsekvenserna kan bli av alkohol under graviditet hoppas att Agnes Wold talar för döva öron i denna fråga, så att inte ännu fler barn föds med en livslång baksmälla.

Detta är FAS-föreningen:

FAS-föreningen – För gemenskap, stöd och information om alkoholrelaterade fosterskador. Förening för dem som har barn med fosterskador orsakade av alkohol och för vuxna som skadats av alkohol under fostertiden. Se mer här: http://www.fasportalen.se/

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.