I dag den 15:e maj är det 50 år sedan det blev tillåtet att sälja p-piller i Sverige. P-pillret har genom åren debatterats, hyllats och skällts på.
Framför allt har det radikalt ökat svenska kvinnors möjlighet att själva bestämma över sin sexualitet genom att kunna styra om, när och med vem de vill bli gravida.
För RFSU är det här därför en av de viktigaste sexualpolitiska händelserna i historien. Tillgången till preventivmedel har ökat jämställdheten, öppnat dörrar för kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden och stärkt kvinnors möjlighet att bejaka den egna sexualiteten.
P-piller är i dag den vanligaste preventivmetoden för unga kvinnor i Sverige.
Det finns många olika typer av p-piller och andra preventivmedel på den svenska marknaden och utvecklingen av säkra p-piller med så få biverkningar som möjligt har gått framåt.
P-piller kan ge besvärliga bieffekter som acne, minskad sexlust, blödningar och humörsvängningar, och vissa kvinnor kan få allvarligare biverkningar som blodpropp. Därför är det viktigt att det finns olika preparat och metoder.
I RFSU tycker vi även att det självklart är viktigt att det ska finnas ett brett brett utbud av icke-hormonella preparat att tillgå, för de som inte trivs med hormonella preventivmedel.
I RFSU Stockholm har vi länge drivit frågan om gratis preventivmedel för unga upp till 25 år. Många unga har ingen eller låg inkomst eller ingen egen ekonomi alls, och det är viktigt att preventivmedel är tillgängligt för alla oavsettvilken plånbok du eller dina föräldrar har.
Forskning visar att bred tillgång till preventivmedel är en nyckel när det kommer till att förebygga könssjukdomar och oönskade graviditeter.
Det finns landsting i Sverige som har tagit detta på allvar. Ett positivt exempel är Norrbotten som 2012 införde subventionering av preventivmedel för personer upp till 25 år, vilket fick följden att aborttalen minskade med 7 procent. I Norrbotten ingår också alla preventivmedel i subventionen.
Men i alltför många landsting har tillgången till ett väl fungerande preventivmedel blivit en privatekonomisk fråga.
Förra året kom Sveriges kommuner och landsting med rekommendationer för nationella riktlinjer gällande subventioner av preventivmedel till unga.
Många landsting har antagit rekommendationen, som säger att alla kvinnor till och med 25 års ålder bör få preventivmedel till ett subventionerat pris på 100 kronor per år. Förutsättningen är dock att preventivmedlet omfattas av läkemedelsförmånssystemet, där bara ett litet antal av preventivmedlen ingår.
Många unga tvingas därför välja mellan en preventivmetod som är billig, men som innebär onödigt många biverkningar, eller en som passar bättre men kostar mer. För unga med låg inkomst blir valet i praktiken inget skydd alls.
Självklart är kvinnan inte ensam ansvarig för att skydda sig, men effekterna av politiska beslut gällande preventivmedel blir mest påtaglig för unga kvinnor.
I Stockholms landsting innebär överenskommelsen att fler fått tillgång till subventionerade preventivmedel i och med ökad åldersgräns. Det är bra, men samtidigt är det långt ifrån det breda utbud vi i RFSU Stockholm vill se.
Det finns enbart ett fåtal p-piller för barnmorskorna att erbjuda de unga kvinnorna och inga så kallade minipiller. Vi kräver att Stockholms politiker tar Norrbottens, Dalarnas och Jämtlands exempel och låter alla preventivmedel ingå i subventionen.
Vi anser att alla måste ha rätt att välja det preventivmedel som passar en bäst, med så få biverkningar som möjligt. Det ska finnas både hormonella och icke-hormonella preparat, och varken plånbok eller var i landet någon bor ska avgöra vilket preparat de kan välja.
Sexualitet och reproduktiv hälsa är ingen lyxfråga, det är en grundläggande fråga om hälsa och välbefinnande.
Stockholms politiker bör gå i bräschen för en progressiv sexualpolitik, där unga stockholmare har rätt att besluta över sin egen kropp och styra sina liv. Gratis preventivmedel upp till 25, där alla alternativ ingår, bör vara en självklarhet!