Debattinlägg

”De ska kallas Daesh, inte Islamiska Staten”

Mellanöstern ·

”För jihadisterna är namnet på deras rörelse viktig för att legitimera sin sak. Vi ska inte göda deras ambitioner genom att benämna mördarna som en islamisk stat. Daesh symboliserar trångsynthet”, skriver Bawar Ismail.

Om debattören

Bawar Ismail
Utrikespolitisk talesperson LUF

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Den här debattartikeln publicerades i oktober 2014:

Islamiska staten i Irak och Syrien. Islamiska staten i Irak och Levanten. Islamiska staten.

Terrororganisationen som de senaste veckorna ägnat sig åt folkmord, slaveri och människorättsvidriga övergrepp mot civila i norra Irak går under flera namn.

I svenska medier heter de IS, en förkortning av Islamiska Staten, sedan terrororganisationen utlyst sitt islamiska rike, Kalifatet.

Frankrike går dock en annan väg. Franska utrikesdepartementet och landets utrikesminister, Laurent Fabius, har skrotat Islamiska staten som namn på terrororganisationen.

Fabius menar att Islamiska Staten suddar ut gränserna mellan muslimer och islamister och därför kallas nu jihadisterna för ”daesh” – en förkortning av kalifatets officiella namn på arabiska.

Han har en viktig poäng och det syns i allra högsta grad i debatten om svenska jihadister. Företrädare för Afrosvenskarnas riksförbund och Muslimska mänskliga rättighetskommittén har talat om islamofobi när riksdagspolitiker lyft krav på skärpta terrorlagar för att stoppa svenskar som ansluter sig till Islamiska staten.

Detta trots att troende muslimer och våldsbejakande islamister inte är samma sak, långt ifrån.

Frankrikes nya linje är helt rätt väg att gå. Som svensk-kurd följer jag, liksom många andra kurder i Sverige, utvecklingen i Irak och Syrien mycket noga. Mina kurdiska vänner använder sig ofta av daesh i stället för IS.

Islamiska Staten är inte en stat. Det är en terrororganisation. Men deras ambition är att bygga vidare på sitt Kalifat och ena den muslimska världen.

För jihadisterna är namnet på deras rörelse viktig för att legitimera sin sak. Vi ska inte göda deras ambitioner genom att benämna mördarna som en islamisk stat.

Kalifatets existens är ett brott mot mänskligheten. Jihadisterna har tagit mark genom självmordsbombningar och etnisk och religiös rensning. Vid sidan av blodbatet ägnar de sig åt slavhandel och indoktrinering av oskyldiga barn och ungdomar.

Därför ska vi benämna dem för det ord de hatar: daesh.

Det må så vara att det bara är en förkortning av Islamiska Staten på arabiska. Men flera medier har rapporterat om hur jihadisterna hotat om avrättning om civila säger daesh i stället för kalifatets ”officiella namn”.

Anledningarna till varför jihadisterna hatar att benämnas för detta kan vara många. Det kan vara så att man associerar det med det arabiska ordet das – som betyder att krossa eller trampa ner. På slagfältet använder kurdiska peshmergestyrkor och moderata syriska rebeller daesh som något negativt.

Men det kan också vara av den simpla anledningen att jihadisterna är så maktfullkomliga och så stolta över sitt kalifat att de vägrar att acceptera förkortningar.

Men både i Mellanöstern och i mina kretsar har daesh kommit att symbolisera trångsynthet – ordet är nu så negativt laddat att det vore på sin plats om fler använder det när man talar om terrorgruppen i Syrien och Irak.

Jihadisterna kommer bara kunna stoppas med våld. Men vi ska också komma ihåg att ord är makt. Låt oss inte ge jihadisterna någon tillfredsställelse när vi talar om Islamiska staten.

Låt oss göra som Frankrike och skrota Islamiska Staten. Det är daesh som gäller nu. 

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.