Debattinlägg

”Gråtande sossar, bit ihop”

Uppdaterad
Publicerad
POLITIK ·

”Alla progressiva krafter; feminister, antirasister och fackföreningar ska hjälpas åt. Den här gången så räcker det inte bara med en ny regering, det behövs också att vi byter politik”, skriver Kent Renen Johansson.

Stefan Löfven valde fel från början i sin regeringsbildning och blev därför sittande med Svarte Petter.

Dagens politiska kaos med extra val kunde ha förutsetts. När Alliansen fullföljer sin taktik, att fälla den sittande regeringen med Sverigedemokraternas stöd, har det legat i korten hela tiden.

Hade Socialdemokraterna med Stefan Löfven i spetsen, tagit in vänstern i regeringen redan från början, så hade borgarna fått ta över ansvaret för att de befinner sig i minoritet. Löfven hade med vänstern kunnat lämna över SD-kortet som Svarte Petter till Alliansen, valets förlorare.

Det hade klargjort att Alliansen med SD bildar en högermajoritet.

Alternativet hade då kunnat vara att de lade sig platta och fått acceptera konsekvensen att hålla SD utanför allt inflytande, genom att lägga ner sina röster.

De rödgröna hade kunnat isolera SD som ett högerproblem, som en del av borgarnas regeringsunderlag.

SD hade marginaliserats och regeringen kunde ha fört en offensiv vänsterpolitik under mottot ”bära eller brista”. Mandatfördelningen efter valet innebar hela tiden att regeringen kunde fällas när som helst med dessa fem partier i samarbete.

Nu sitter Löfven med spelskulden och hade det inte varit för alla dessa utsträckta händer till samarbeten för en högerpolitik, så skulle det inte spelat någon roll.

Nu är vi förlorare utan att vi har gjort några insatser. Socialdemokraternas misslyckande, att utmana borgerligheten, är historia, men den behöver inte upprepas.

Vi sossar valde fel en gång. Väljer Stefan Löfven och partiet rätt, och rött denna gång?

Arbetarrörelsen är, eller har varit, en folkrörelse som ska lita till kraften i sina medlemmar. Motståndet kan bara ske genom att vi organiserar och mobiliserar oss för vår politik.

Vi kan inte lite enbart till våra representanter i de valda församlingarna. Vår styrka är våra fackföreningar och folkrörelseorganisationer, det är där vi formar vår politik ur våra egna erfarenheter i vardag och arbete.

Vi ska inte upprepa samma misstag igen. Det har varit för mycket snack om ansvar, utan politiskt innehåll, i riksdagsspelet.

Vi visste att det var ett felaktigt vägval att söka samarbete högerut i politiken. Ansvarstagandet får inte gå ut över vår ideologi och våra visioner. Bygg barrikader mot borgarna, ställ block mot block. Låt borgarna ta konsekvensen och ansvaret för sin budget och samarbetet med SD.

I fackföreningsrörelsen ser vi med oro på att regeringen uttalat sig om att Lex Laval inte går att riva upp, det ska dras i långbänk i EU, medan våra utländska arbetskamrater utnyttjas och arbetare ställs mot arbetare.

Anpassningen till en politik över blockgränserna kommer aldrig leda till att arbetare får mer makt över sitt eget arbete.

Ledsamt och sorgligt, gråtande sossar, bit ihop, vi behöver arbetarledare, inte gråtande parlamentariker. Vi sossar ska inte sörja över att vi inte får genomföra en borgerlig politik.

Sverige behöver inte styras av politiker, som sätter borgerlig politik före vänsterideologi. Utsträckta händer över blocken är inte på något sätt det som gör upp med orättvisor och fattigdom.

Må vi hoppas att den 3 december 2014 blir ihågkommen i historieböckerna som en slutgiltig dödsattest, för socialdemokratins borgerliga samarbete, dött och begravt.

Nu finns en majoritet i riksdagen för en borgerlig politik: Alliansen+Rasister = SANT

Hjälps åt alla progressiva krafter; feminister, antirasister, världsmedborgare, fackföreningar.

Ombilda regeringen. Byt ut riksdagen, välj nya ledare! Gå ut på gator och torg. Vi har tröttnat. Gör slut på konsensus, kompromisser och samförstånd.

Känslan hos oss dödliga är allt mer resignation. Vi behövs återigen som valarbetare.

Men nu vet vi att den här gången så räcker det inte bara med en ny regering, det behövs också att vi byter politik.

Det kommer att stå en strid inom arbetarrörelsen mellan ideologi och blocksamarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet