Idag fyller prinsessan Estelle sju år. Rojalisten Cecilia Magnusson (M) gratulerar och hoppas och tror att monarkin förblir statsskick i Sverige – inte minst för att svenskarna älskar sitt kungahus. Foto: Hossein Salmanzadeh / TT
Debattinlägg

”Stort grattis på födelsedagen, bästa arvprinsessan Estelle!”

”Den svenska monarkin är ett rart statsskick bland världens länder, i Europa är det endast 10 länder som är monarkier. Det är en styrka för vårt land och vårt folk”, skriver Cecilia Magnusson (M).

Om debattören

Cecilia Magnusson (M)
Fd riksdagsledamot

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Hjärtliga gratulationer, bästa arvprinsessan Estelle, på din sjuårs dag.

Hoppas dagen präglas av all uppmärksamhet du vill ha, frukost på sängen av skönsjungande föräldrar och syskon eller kompisarna som kommer på ditt födelsedagskalas.

Hur som helst önskar jag dig en fantastisk födelsedag!

Du är en särskild person – det är alla barn – men du är också en del av vår monarki. Som arvprinsessa är du nummer två i tronföljden efter din mamma, kronprinsessan Viktoria.

Du kommer sakta men säkert bli insatt i vad detta betyder. Du kommer få den bästa av utbildningar, kommer få lära dig det mesta om det svenska samhället och dess folk.

Du är hertiginna av Östergötland och det landskapet kommer du ha ett särskilt förhållande till.

Den svenska monarkin är ett rart statsskick bland världens länder, i Europa är det endast 10 länder som är monarkier. Det är en styrka för vårt land och vårt folk.

Samhällsföreträdare och företagsledare kommer vittna om hur viktigt arbete din familj gör när det gäller att marknadsföra Sverige utomlands. Det värdefulla arbetet består i att vara dörröppnare och fantastiska främsta företrädare för vårt land.

Det lägger en god grund för affärer och goda relationer runt om i världen.

Du kommer bli varse att det finns dem som vill störta monarkin men då ska du veta att så har det varit ända sedan den tiden din släkt, Bernadotte, valdes till svensk kungaätt. Det är 209 år sedan det skedde, så monarkin är uthållig i den svenska historien.

Motståndarna till monarkin är väldigt överens om vad de inte vill ha. Men de har inget gemensamt alternativt statsskick de vill införa. Några av republikanerna som vill störta monarkin vill att din mamma Viktoria ska bli president!

De kommer inte tveka inför att tillskriva dig och din familj diverse förnedrande tillmälen, men du ska veta att dessa personer visserligen är högljudda men de är inte så många.

Det finns många argument för att Sverige skall behålla monarkin. Jag lånar två argument från juristprofessorn Stig Strömholm som uttryckte det som ”monarkin är företrädare för nationen i dess helhet som är neutrala i förhållande till dagspolitiken” och ”monarkin förkroppsligar kontinuiteten i det svenska samhällsarbetet”

Folkets respekt och kärlek har monarkin. Två tredjedelar av svenskarna vill behålla och utveckla demokratin.

De kanske inte märks så mycket på tidningssidor och i debatten men när du och din familj är ute bland medborgarna kommer du bli medveten om att svenskarna tycker att ni gör ett imponerande arbete för vårt land, och väldigt många hyser varma känslor för er.

Precis som alla andra kommer du framöver fundera över hur ditt liv ska gestalta sig. Jag är övertygad om att du är en intelligent person, som när det är dags, kan välja din egen livsbana.

Idag är en dag för att fira att du finns och för att uttrycka lyckönskningar inför din framtid. Det är just det jag vill göra!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.