Christer Sturemark
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT, Peter Knutsson
Debattinlägg

”Grattis till dig som funderar på att lämna Svenska kyrkan!”

Opinion ·

”Därför vill jag säga grattis till dig som funderar på om inte de tusentals kronor som du varje år betalar till en av Sveriges redan absolut rikaste organisationer kan användas mer effektivt – både för din egen del, men också som ett bidrag till att förbättra utsatta människors säkerhet och livssituation”, skriver Christer Sturmark.

Om debattören

Christer Sturmark
Författare och ordförande i förbundet Humanisterna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Till dig som funderar på att lämna Svenska Kyrkan vill jag bara säga: grattis!

Inte grattis på det där skadeglada, elaka sättet som kan uttryckas om och när någon vill någon annan illa. Utan grattis till att du inte går från något, utan till något ännu bättre. 

Svenska Kyrkan gör, som Daniel Norqvist utförligt berättar i Metro, många behjärtansvärda insatser i både det svenska samhället och i andra länder. Ingen kan ta ifrån dem betydelsen av dessa insatser.

Men det är ändå fel att försöka ge dåligt samvete till människor som funderar på att lämna en organisation som de inte känner är tillräckligt relevant längre. Även om det är inlindat i ett ”tack”, så är budskapet tydligt: du sviker och överger alla utsatta människor som Svenska Kyrkan hjälper.

Det är inte en hederlig argumentation. Det är lika fel som att anklaga Svenska Kyrkan för alla människor som de inte hjälper (vilket trots allt lär vara cirka 99% av jordens fattiga befolkning). 

Däremot finns det, för den som väljer att lämna Svenska Kyrkan, en mängd andra möjligheter att göra gott – och ändå få mer pengar över själv.

Det finns en mängd organisationer som arbetar aktivt för att bekämpa fattigdom och hjälpa krigets och förföljelsens offer – utan att först kräva en religiös trohetsed (som dopet och konfirmationen trots allt är).

Läkare utan gränser, Röda korset, Plan, Rädda Barnen, UNHCR, UNICEF och en mängd andra seriösa och effektiva hjälporganisationer är verkligen i behov av mer pengar för att rädda liv och stärka människor runt om i världen.

Och då är du säker på att dina pengar verkligen går till behövande runt om i världen – inte i hög grad till att betala för tusentals anställda, byggnader och religiösa verksamheter i Sverige.

Därför vill jag säga grattis till dig som funderar på om inte de tusentals kronor som du varje år betalar till en av Sveriges redan absolut rikaste organisationer kan användas mer effektivt – både för din egen del, men också som ett bidrag till att förbättra utsatta människors säkerhet och livssituation.

Om du verkligen är troende kristen och tycker att Svenska Kyrkan är rätt sätt för dig att organisera detta engagemang, så ska du givetvis fortsätta att vara medlem.

Men om du funderar på att lämna för att du antingen inte tror på den kristna guden längre, eller för att du inte aktivt praktiserar denna religion, så vill jag också säga grattis till att du nu får en större självständighet.

Det innebär att du inte bara ”slentrianmässigt” (som många själva uttrycker det) fortsätter att vara med i en religiös organisation som du inte ser ett tillräckligt värde i.

Det är inte att gå från något – utan en möjlighet att gå till något: en större frihet också i tanken.  

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.