Foto: Bikas Das / AP
Debattinlägg

”Terroristerna kan inte stoppa klimatrörelsen”

Klimat ·

”Visst blir 29 november en manifestation om klimat och miljö, men det är också en demonstration för tilltro, tillit, hopp och förnuft och människors förmåga att älska, skydda och hjälpa varandra i svåra situationer”, skriver Annika Jacobson.

Om debattören

Annika Jacobson
Chef Greenpeace Sverige

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Terroristerna har lamslagit Paris, men det finns en sak de inte kan stoppa: den globala rörelsen för att rädda klimatet.

Den planerade klimatmarschen i Paris ställs nu in av säkerhetsskäl. Men samma dag kommer miljoner människor att samlas över hela världen för att skicka ett budskap till världens ledare som möts för FN:s klimatförhandlingar i Frankrikes huvudstad.

Det väntas bli den största klimatmanifestationen någonsin.

När Paris paralyseras är det viktigare än någonsin att alla vi andra syns på gatorna och visar att vår vision av samarbete och samhörighet mellan människor inte kan kvävas av terroristernas våld.

I Sverige kommer det att vara åtminstone tjugo manifestationer för klimatet över hela landet, från Haparanda till Malmö. Över hela världen ordnas mer än 2000 aktiviteter.

Fackföreningar, bistånds- och miljöorganisationer, religiösa samfund och många andra sluter upp för klimatet.

Organisatörerna bakom demonstrationen i Paris planerar redan nu för att hitta andra innovativa sätt att göra så att demonstranternas röster hörs av klimatkonferensen och hela världen.

Och om ett förändrat säkerhetsläge skulle göra att demonstrationer i andra städer påverkas kommer människor att hitta nya sätt att göra sina röster hörda.

Vi demonstrerar för att världens länder ska enas om ett hållbart och rättvist klimatavtal nu i december.

Men vi demonstrerar framförallt för att visa att oavsett hur avtalet blir så är miljoner människor världen över beredda att kavla upp ärmarna och ta tag i klimatomställningen.

Det viktigaste med FN:s klimattoppmöte har nämligen aldrig varit de papper som skrivs under när ministrar möts i Paris. Det viktigaste med klimatmötet är vad som händer efteråt.

Människor kommer att fortsätta sätta press på sina politiker att prestera bättre än vad de lovat i Paris. Folk kommer att fortsätta hitta lokala lösningar för att byta till förnybar energi och använda mindre naturresurser.

Fler städer och universitet kommer att ta bort investeringar från fossila bränslen. De kollektiva lösningarna för att minska människors klimatpåverkan kommer att bli fler.

Klimatarbetet kommer att fortsätta skapa nya oväntade allianser mellan olika organisationer som vet att vi bara kan fixa välfärden och en gemensam framtid om vi kan fixa klimatet.

Tiden är förbi när politiker, företagsledare och andra bara kunde blunda och låtsas att klimatförändringen skulle lösas av någon annan, någon annanstans.

Den händer nu och påverkar redan människors liv. Fred, rättvisa och miljö hänger ihop.

Klimatförändringen skapar svält, torka, fattigdom, klyftor och konflikter. Den skapar social oro som är en grogrund för missnöje som exploateras av andra intressen, ibland med katastrofala följder.

Spegelbilden av detta är att arbetet mot klimatförändringen kan läka dessa klyftor och konflikter. Eftersom klimatförändringen är ett gemensamt problem för hela världen kräver den också gemensamma lösningar.

Och manifestationerna den 29 november är ett tecken på att vi är många som har bestämt oss för att samarbeta.

Visst blir 29 november en manifestation om klimat och miljö, men det är också en demonstration för tilltro, tillit, hopp och förnuft och människors förmåga att älska, skydda och hjälpa varandra i svåra situationer.

Motsatsen till den misstro, oro och splittring som terroristerna vill skapa.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.