Foto: Erland Vinberg/TT
Debattinlägg

”Oacceptabelt att tillåta kåkstäder”

EU-migranter ·

”Tillåter vi fattiga människor att bo i misär då har vi gett upp och befäst utanförskapet! Inte nog med det, vi ser till att fördomarna lever vidare”, skriver Lotta Gröning.

Om debattören

Lotta Gröning
Journalist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Utan tvekan är romerna den grupp i Sverige och i andra EU-länder som är mest utsatt och där vi verkligen kan tala om rasism.

Det är en folkgrupp som genom århundraden har jagats från land till land, från stad till stad. Fördomarna vi har gentemot romer är lika stora idag som de var för 100 år sedan.

Lite har förändrats när det gäller deras situation.

Trots deras utsatthet kan jag inte förstå vänsterkrafter som skriker och protesterar över att romerna inte får bo kvar i sin misär.

Gudrun Schyman, som skrivit en debattartikel på SVT Opinion, är bara en i raden.

Nationalismen och fascismen växer, skriver hon underförstått när Malmö stad rev kåklägret. Hon erkänner också att miljön var ovärdig, att det saknades toaletter och rinnande vatten och avlopp.

Men Gudrun Schyman (Fi) har ingen annan lösning än att dessa ”fattiga stackare” ska få bo kvar.

För mig är ett sådant synsätt rasism eller ”antiziganism” som Gudrun Schyman själv anklagar andra för. Vad är det för människosyn som Gudrun Schyman och vänstern levererar?

För det första befäster hon alla fördomar om romer. Så här har de alltid levt och så här måste de få leva i Sverige.

För det andra blir kontentan av hennes resonemang att de är sådana stackare helt utan egen förmåga att ens hålla rent i lägret så Sverige måste acceptera kåkstäder, utanförskap och klyftor. 

Vi som har pengar ska gå dit för att blidka vårt samvete, ge dem lite kläder och några tior för att vi ska må bättre. Därtill ska vi ha ett nationellt dåligt samvete och skälla på politiker för att de ingenting gör.

Men hon glömmer några viktiga detaljer:

  1. Svensk lagstiftning måste gälla lika för alla.
    Det är inte tillåtet för någon att ockupera privata eller kommunala tomter och sätta upp tältläger.
     
  2. Politiker har försökt att underlätta för de utsatta.
    Även om vänstern inte gillar metoderna har de fått gratis hemresor, de har fått tillfälliga boenden under kortare tid.

Regeringen som hon skäller på har åkt till bland annat Rumänien och inlett ett samarbete för att underlättas romernas situation.

Här handlar det om bistånd på plats och regeringens initiativ i Rumänien är bra och ett litet steg framåt. Dessutom har EU har ett gemensamt ansvar.

Men problemet är att just ingen vill ta det ansvaret.  Inte ens vänstern har under sina år i EU-parlamentet fått upp frågan på dagordningen. 

Jag håller med Gudrun Schyman om att ansvarig minister Åsa Regnérs (S) uppmaning att vi inte ska ge tiggare pengar var oklokt.

Men samtidigt är det är oerhört viktigt att vi också stöttar de hjälporganisationer som finns på plats både i Sverige och Rumänien.

Jag fullt medveten om att förändra romernas situation är ett arbete som kommer att ta tid. Men att tillåta kåkstäder i Sverige bara för att de är en sådan utsatt grupp är helt oacceptabelt.

Tillåter vi fattiga människor att bo i misär då har vi gett upp och befäst utanförskapet!  Inte nog med det, vi ser till att fördomarna lever vidare.

Bättre kan du Gudrun Schyman.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.