Foto: Hasse Holmberg/TT
Debattinlägg

”Ha respekt för att familjer är olika”

Publicerad
JÄMSTÄLLDHET ·

”Med en iskall tydlighet visar Carina Ohlsson på hur de rödgröna utan minsta bekymmer anser sig ha rätt att ända ner på detaljnivå gå in och bestämma hur människor ska leva sina liv”, skriver Madeleine Lidman.

Om debattören

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars Nätverk & Power to Parents 2018

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnorna visar i sitt svar, angående problemen med mer tvångskvotering av föräldraförsäkringen, tydligt på vilken ideologisk skillnad det är mellan Alliansen och de rödgröna. Med en iskall tydlighet visar hon på hur de rödgröna utan minsta bekymmer anser sig ha rätt att ända ner på detaljnivå gå in och bestämma hur människor ska leva sina liv.

Sverige har en mycket bra föräldraförsäkring som är uppskattad av föräldrar och en majoritet vill också behålla den som den är utformad i dag.

Att sedan ta ett stickspår som Carina Ohlsson och börja prata om hur det ser ut i andra länder, är inte relevant. Ta exemplet med USA. Det går inte att jämföra Sverige med USA, eftersom de har en helt annan välfärdsmodell.

Vi i Sverige har valt en annan modell för välfärd som också en majoritet ställer sig bakom, över alla blockgränser. Men när vi lämnar ifrån oss skatt till det välfärdssystemet innebär det naturligtvis också att vi gräsrötter ska ha inflytande över hur pengarna sedan används.

När det gäller föräldraförsäkringen har 80 procent sagt nej till mer tvångskvotering av dagarna.

Då bör politikerna lyssnaoch inte köra över människor som en ångvält i ideologins namn. Det är en grundläggande regel i en demokrati.

Alliansen gick till val på att inte tvångskvotera fler av föräldradagarna och de fick 141 mandat. S och MP gick till val på att tvångskvotera fler av dagarna, och de fick 138 mandat.

Tittar man även på var övriga partier i riksdagen står i frågan så finns det inte stöd för att minska föräldrars rätt att skriva över dagar på varandra. Men det hindrar inte de rödgröna från att ändå försöka.

Det är bra att politiker tar ansvar för hur våra skattepengar används och där finns det mängder med områden se över.

Det är dock inte liktydigt med att man har rätt att gå in och detaljstyra i människors ytterst privata val kring hur de planerar småbarnsåren – för att hitta den bästa lösningen för sig och sin familj.

Alla familjer är olika – alla barn är olika – DET ska man ha respekt för och ta hänsyn till som politiker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.