Löfven
Foto: Henrik Montgomery/TT/Amr Nabil
Debattinlägg

”Hade du otur när du jämförde, Stefan Löfven?”

Statsbesök ·

”Att jämföra svenska och saudiarabiska kvinnors livssituation i något avseende kan inte benämnas som något annat än helt absurt”, skriver Bahareh Andersson.

Om debattören

Bahareh Andersson
Människorättsaktivist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Stefan Löfven, allvarligt talat, hela den här situationen är ju helt absurd.

Jag pratar givetvis om ditt besök i Saudiarabien, och din totala ovilja att benämna landet för vad det faktiskt är; en diktatur som förtrycker kvinnor, en diktatur som fråntar kvinnor deras mänskliga rättigheter, en diktatur där det råder total könsapartheid.

Istället för att tala klarspråk anger du att ”du inte vill sätta etiketter på länder” och gör tvivelaktiga jämförelser mellan de hinder som finns för kvinnor på arbetsmarknaden i Sverige och de hinder som kvinnor i Saudiarabien möter. 

Låt mig göra en sak väldigt klart för dig Stefan Löfven.

Svenska kvinnor behöver ingen förmyndare till skillnad mot kvinnorna i Saudiarabien. I Saudiarabien kan du endast befinna dig på någon form av arbetsmarknad om din man, din förmyndare, tillåter det. Din karriär som kvinna i Saudiarabien kan ta en drastisk vändning av så enkla anledningar som att din man, din förmyndare, vaknar med en fis på tvären en morgon.

Det är något helt annat än att svenska kvinnor stöter på problem på arbetsmarknaden på grund av en inte så jämställd äldreomsorg.

I Saudiarabien kan vilken man som helst ta rollen som din förmyndare om du är kvinna. Förmyndaren kan vara din man, din pappa, din bror eller till och med din egen son.

Som en kvinna uttryckte det till CNN: ”Vi har förtroendet att uppfostra nästa generation men vi har inte förtroendet att ta hand om oss själva. Det går inte ihop”

Låt mig få berätta om några andra saker som du inte kan göra som kvinna i Saudiarabien utan din mans, din förmyndares, tillstånd.

Du får inte köra bil, vilket såklart gör det svårt att köra till något jobb. Du får inte studera. Du får inte göra en polisanmälan om du utsatts för brott. Du får inte ansöka om ett pass. Du får inte resa. Du får inte ens åka ambulans om du skadat dig.

Enkelt uttryckt, om du är kvinna i Saudiarabien blir du aldrig vuxen, blir aldrig betraktad som en individ som har förmågan att fatta egna beslut.

Detta är en verklighet som svenska kvinnor, tack och lov, inte lever i.

Att jämföra svenska och saudiarabiska kvinnors livssituation i något avseende kan därför inte benämnas som något annat än helt absurt.

Om inte detta kvinnoförtryck är något för en feministisk regering att ta öppet och tydligt avstånd ifrån så vet jag inte. Det räcker helt enkelt inte, Stefan Löfven, att säga att saker och ting rör sig i rätt riktning för Saudiarabiens kvinnor. Det räcker inte för Sveriges främsta företrädare.

Det är dessutom inte bara kvinnors rättigheter som ignoreras i Saudiarabien.

Ta en titt i landets fängelser. Tala med de rättsaktivister som ifrågasätter diktaturen. Tala med dom som utsätts för olika former av kroppsstraff. Tala med dom som döms till döden. Tala om för landets högsta ledare att det är totalt oacceptabelt att mänskliga rättigheter trampas på dagligen.

Och när du gjort detta vill jag, som svensk medborgare, att du talar om för mig vem du har pratat med och när.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.