Debattinlägg

”Hållbar palmolja måste bli norm”

Palmolja ·

”Om du som konsument väljer att inte köpa livsmedel innehållandes palmolja leder det inte nödvändighetsvis till mindre avskogning, än mindre till att det skapas bättre förutsättningar för de människor som arbetar med produktionen”, skriver Marie Söderqvist och Johan Anell.

Om debattörerna

Marie Söderqvist
VD Livsmedelsföretagen
Johan Anell
Hållbarhetsansvarig Livsmedelsföretagen

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I två program i Sveriges Radios Klotet (17/12-14 och 14/01-15) sprids budskapet att palmolja täcker ett behov som egentligen inte finns och att produktionen av palmolja bara ställer till problem i odlarländerna.

Detta är ett väldigt enkelspårigt förhållningssätt.

Palmoljan utgör en viktig försörjning för hundratusentals människor i Indonesien och andra produktionsländer.

Det innebär att palmoljan bidrar med mat för dagen och en högre levnadsstandard för många.

Palmolja skulle inte användas om det inte fanns ett behov. En orsak till att palmolja började användas i större utsträckning var att livsmedelsproducenter i Sverige och resten av världen sökte efter ett fett som kunde ersätta de delvis härdade fetter man använt tidigare som innehöll transfett.

Nya medicinska rön i slutet av 1990-talet visade att industriellt framställt transfett innebär tydliga hälsorisker. Det bästa ersättningsalternativet var då palmolja som naturligt inte innehåller transfett.

Livsmedelsproducenter använder ofta en blandning av olika fetter, där palmolja är en del. För vissa produkter erbjuder palmoljan funktionella och smakmässigaegenskaper som andra oljor saknar.

I SR Klotet nämns det initiativ som finns för att skapa en mer hållbar odling av palmolja, Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), som initierades av bland annat Världsnaturfonden och flera större livsmedelsföretag.

Svensk livsmedelsindustri står bakom detta initiativ och certifiering men är medveten om att det finns problem med certifieringen av palmolja.

Det går dock inte att finna någon seriös miljöorganisation som förespråkar en bojkott av palmolja.

Företag, miljöorganisationer och andra ideella organisationer är väl medvetna om problematiken men arbetar aktivt för att driva efterfrågan av certifierad hållbar palmolja genom RSPO.

Världsnaturfonden och andra miljöorganisationer baserade i Europa och Indonesien har samma inställning som svensk livsmedelsindustri: palmolja och palmoljeproduktion är i sig inte dåligt.

I Sverige har Livsmedelsföretagens medlemsföretag antagit ett gemensamt åtagande om att stödja och använda certifierad hållbart producerad palmolja i sina produkter.

Flera företag har på egen hand gjort åtaganden som går ännu längre när det gäller exempelvis spårbarhet. Det är ett steg på vägen i att uppnå en mer hållbar palmoljeodling.

Om du som konsument väljer att inte köpa livsmedel innehållandes palmolja leder det inte nödvändighetsvis till mindre avskogning, än mindre till att det skapas bättre förutsättningar för de människor som arbetar med produktionen.

Lägger man därtill den globala livsmedelsförsörjningen – att vi måste producera livsmedel till en växande befolkning – och att palmoljan är den mest produktionseffektiva vegetabiliska oljan finns det flera argument som talar för en fortsatt användning av palmolja.

Det viktiga är att certifierad och hållbar palmolja blir norm över hela världen, inte minst i länder som som Kina och Indien där efterfrågan på palmolja växer kraftigt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.