Foto: SVT
Debattinlägg

”Gör sommartid permanent”

Vintertid ·

”Ett byte till sommartid året runt skulle göra svenskarna både rörligare och friskare. En väl värd investering eftersom själva bytet knappast kostar någonting”, skriver Robert Hannah (L) i oktober 2015.

Om debattören

Robert Hannah (L)
Robert Hannah, bostadspolitisk talesperson för Liberalerna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det kan inte bara vara jag som är glåmig och trött om vintermorgnar. De flesta av oss behöver morgondosen kaffe för att komma igång.

Hur ofta har man inte förbannat det faktum att man vaknar till mörker, går till jobbet och kommer hem i mörker? Men det är ingen naturlag att det ska vara så.

Faktum är att det är ett politiskt beslut som styr över vår fysiska rytm.

Nu är vintern på intågande igen. På söndag är det återigen dags att ställa tillbaka klockan till vintertid. I Sverige har vi haft sommartid i 35 år.

Numera har vi mer sommartid än någonsin – under sju av årets tolv månader. Men det räcker inte.

Vi borde ha sommartid hela året. Jag tycker det är både onödigt och fel att använda sig av vintertid.

Därför har jag i Sveriges riksdag motionerat om att Sverige ska införa permanent sommartid året runt. Jag grundar det i framförallt fyra viktiga anledningar.

Det första är att vi kommer få mer tid att njuta av livet.

Med sommartid sker solens nedgång en timme senare än med vintertid. När vi byter till vintertid ställer vi tillbaka klockan en timme.

Det är inte bara ett jobbigt inslag i vardagen att två gånger om året behöva ställa om klockan på mikrovågsugnen och väggklockan.

Framförallt är det skönt om det fortfarande är lite ljust ute när man på eftermiddagar är på väg hem eller till fritidsaktiviteter.

Eftermiddagen, är den tid på dygnet när vi behöver ljuset som mest, därför borde ljusa timmar på eftermiddagar prioriteras framför att vakna när det fortfarande är mörkt på morgonen.

De positiva effekterna på människors hälsa är många. Risken för sjukdomar skulle minska.

Under vinterhalvåret upplever många att de korta dagarna resulterar i att man inte hinner med att motionera och promenera lika mycket som på sommarhalvåret eftersom dagsljuset försvinner tidigare. Motion och rörelse är viktig för vårt välmående.

Ett byte till sommartid året runt skulle göra svenskarna både rörligare och friskare. En väl värd investering eftersom själva bytet knappast kostar någonting.

Vårt mentala välbefinnande skulle öka. Motionen och dagsljuset, inte minst i kombination, är viktigt för vår mentala hälsa.

Studier visar på att människan känner sig mer energisk och lycklig under långa och ljusa sommardagar. Mörka och korta vinterdagar försämrar däremot inte bara humöret.

Slutligen är det fastslaget att barn mår bättra av sommartid. Omställningen till vintertid påverkar också hur barn rör sig. Forskare har analyserat barns rörelse beroende på vilken årstid det är.

Resultatet visar att aktiviteten hos barnen ökar om man flyttar fram klockan på våren till sommartid. Forskarna konstaterade vidare att om sommartid blev permanent så skulle barns rörlighet öka med två aktiva minuter per dag.

Detta är givetvis en stor samhällsvinst både på kort och lång sikt.

Vintern kommer tack vare tidsomställningen alldeles för snabbt. Med sommartid året om skulle varje vuxen enligt beräkningar få ungefär 300 timmar fler dagsljus per år.

Att göra sommartiden permanent blir således en enkel och billig lösning för att öka välbefinnandet och förbättra hälsan hos många människor i Sverige.

Individens rörelsefrihet och självbestämmande skulle därmed öka och att det skulle få positiva samhällsekonomiska effekter torde vara självklart.

Det här har jag tänkt på inför den kommande helgen och insett att det faktiskt går att ändra på. Därför använder jag möjligheten att i Sveriges riksdag få till stånd en förändring.

Att argumenten inte bara är känslomässiga utan också rationella och vetenskapliga gör den nuvarande situationen än mer absurd.

Om politiken kan rubba rytmen så kan den också återställa den.

Dags att det blir så.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.