Debattinlägg

Hedra de mördade ungdomarna genom att berätta deras historier

TERRORDÅDEN I NORGE ·

Förra SSU-ordföranden Jytte Guteland inför terrorrättegången:

Låt oss aldrig i de teoretiserande diskussionerna kring hotet mot demokratin och gärningsmannens psykiska hälsa, glömma att de verkliga huvudpersonerna är alla de människor som drabbades av terrorn den 22 juli. Motivet bakom handlingarna visade sig vara en högerextrem politisk åskådning. Vi som står upp för demokrati och alla människors lika värde har viktiga uppgifter framför oss kommande veckor. Vi ska påminna om ungdomarna som drabbades, vars berättelse vi kommer att föra vidare genom historien, skriver förra SSU-ordföranden Jytte Guteland.

I dag startar rättegången mot Anders Behring Breivik. För många av de ungdomar som drabbades av terrorattentatet på Utöya, inleds nu tio veckors lång plåga. Detaljer från mardrömmen spelas upp på nytt; obduktionsrapporter, bilder och beskrivningar av händelseförlopp river upp sår på nytt. Gärningsmannens motiv och egen beskrivning riskerar förnedra offren ännu en gång. Samtidigt som AUF:s medlemmar är så väl medvetna om, och så villiga att stå upp för, rättssamhällets demokratiska sätt att agera mot grymma våldshandlingar så är rättegången ändå en plåga för många av ungdomarna. Låt oss aldrig i de teoretiserande diskussionerna kring hotet mot demokratin och gärningsmannens psykiska hälsa, glömma att de verkliga huvudpersonerna är alla de människor som drabbades av terrorn den 22 juli.

Den dröm som Anders Behring Breivik verkar nära är att få bli en hjälte i högerextrema kretsar. Genom sitt manifest och sina terrordåd vill han både få erkännande och inspirera andra som lever med samma förvridna verklighetsbild. Motivet bakom handlingarna visade sig vara en högerextrem politisk åskådning. Precis som så många redan har påpekat är det gärningsmannen och ingen annan som ska ställas till svars för terrorattackerna. Samtidigt får samhället inte blunda för att Breiviks politiska verklighetsuppfattning har varit det avgörande motivet bakom dåden, en verklighetsuppfattning som delas av högerextrema krafter.

Rättegången mot Breivik kommer att bli lång och de analyserande diskussionerna i media kommer att vara många. Många hundra journalister från hela världen bevakar rättegången på plats. Gärningsmannens förhoppning är att angripa vår öppna demokrati genom att sätta skräck i den samma, och samtidigt ge sin egen förvridna verklighetsbild och sitt agerande status hos politiska likar över hela världen. Vi som står upp för demokrati och alla människors lika värde har viktiga uppgifter framför oss kommande veckor. Vi ska påminna om ungdomarna som drabbades, vars berättelse vi kommer att föra vidare genom historien. Tvärtemot gärningsmannens avsikt, är det ungdomarnas demokratiska politiska engagemang som ska skrivas in i historien som det verkligt viktiga att minnas från den 22 juli. Vi ska hedra offrens minne genom att själva stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter. Vi ska oförtröttligt bekämpa hatets ideologi och påminna om vikten av att ta hoten från rasismen på allvar.

Alla är vi viktiga i arbetet. Samtal om människans lika värde kan behöva diskuteras såväl med grannar, som i skolan och på arbetsplatsen. Jag hoppas att alla som vill värna vår demokrati hittar sitt sätt att bidra dessa veckor. Martin Luther King sa det tydligast ”den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad.”

De ungdomar som mördades valde inte tystnad. Låt oss minnas dem, och tala.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.