SVT Sport storsatsar på världscupen i hoppning, där Peder Fredricson är en av Sveriges främsta profiler.
Hoppryttaren Peder Fredricson. Foto: Bildbyrån
Debattinlägg

”Dags att fatta galoppen!”

Opinion ·

”Vare sig svenska folket har en eller tio röster kommer ridsporten att hylla sina hjältar. Vi är en stor idrott och en stark röst”, skriver Helena Carlsson, vice ordförande Svenska Ridsportförbundet, efter kritiken mot jerringpristagaren Peder Fredricson.

--- ARTIKELN PUBLICERADES 19 JANUARI 2017

Om debattören

Helena Carlsson
Vice ordförande Svenska Ridsportförbundet och hästtjej.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Att Peder Fredricson som den andra ryttaren på fem år rider hem folkets pris, Jerringpriset, är fantastiskt. Ännu en gång har svensk ridsport visat sin styrka och sitt engagemang. Det gör oss obeskrivligt stolta.

För andra gången blottlägger kommentarerna efter Jerringpriset en djup okunskap om ridsporten, både som idrott och folkrörelse. 

Eller handlar det om rent ointresse för Sveriges näst största ungdomsidrott och ett av de största förbunden inom svensk idrott?

I stället för att låta Peder Fredricsons och hästen All Ins topprestation ta den självklara plats den förtjänar, rikta ett nyfikenhet öga mot ridsporten och låta fler upptäcka nerven, pulsen och passionen i en idrott som engagerar var tionde svensk, riktas fokus istället mot röstkupper, nedsättande påhopp och ”orättvisa” regelverk.

Det gör oss både förvånade, förundrade och förbannade. Vi kräver mer respekt än så.

En ryttare vinner folkets kärlek och folkets pris, men då sägs det vara fel på ”folket”. Hästmänniskor ses uppenbarligen inte som vanligt folk när det kommer till Radiosportens stolta pris.

Ridsporten engagerar unga och gamla. Män och kvinnor i alla åldrar. Men kanske har det faktum att vi är ovanligt många tjejer, en hel del med saken att göra.

Eftersom hästtjejer av vissa verkar ses som ”lättledda offer för aktiva röstkupper”.

Inom ridsporten finns en styrka, sammanhållning och demokrati som i andra sammanhang ses som ett framgångsrecept och något eftersträvansvärt.

Att okunskap ofta ger kraft åt missriktad ilska känner vi igen från så många andra sammanhang. Där har vi ett arbete att göra. Det är tydligt att många tror en mängd saker om ridsporten utan att egentligen veta.

Er vill vi bjuda in i vår värld. Välkomna till ridhus och stallbackar, vi har öppet året om!

Här kommer en snabbkurs:

Ridsporten är en sport för alla, hela livet. En plats där unga och gamla, män och kvinnor tar plats och tävlar på lika villkor. Vi har stolta traditioner och 42 olympiska medaljer sedan 1912.

Vi finns i 889 föreningar och på 462 ridskolor över hela Sverige. Ridsporten är gigantisk, den organiserade ridsporten finns representerad i 134 länder världen över.

I vår sport är hästen en utmärkt läromästare i ansvar, respekt, ödmjukhet och empati. Att hålla på med hästar kräver dessutom en handlingskraft som fostrar unga till driftiga ledare.

Där några ser lättledda hästtjejer, ser andra framtida chefsämnen.

Ett annat uppmärksammat pris på Idrottsgalan var Sportspegelpriset till Lena Sundqvist för hennes kamp mot näthatet. Och hur snabbt glömdes inte det?

En timme senare var det fritt fram att misstänkliggöra en av Sveriges största idrotter med onyanserade inlägg.

Vi står upp för den sport vi älskar.

Vare sig svenska folket har en eller tio röster kommer ridsporten att hylla sina hjältar. Vi är en stor idrott och en stark röst.

Det är dags att fatta galoppen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.