sex
Foto: Privat / Fredrik Sandberg / TT
Debattinlägg

”Säg ”Why not” – hitta tillbaka till sexlusten”

Sex utan lust? ·

”Sex föder sex. Går det för lång tid utan sex i en relation och den ena partnern vill mer än den andra, finns det risk att man drar sig undan sex och bidrar till att även ömhet, närhet och kyssar blir lidande”, skriver Helena Cewers, sexolog.

Om debattören

Helena Cewers
Sexolog

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Den 10 september 2016 hade jag förmånen att få föreläsa för cirka 150 ST-läkare på Malmö Arena och samtidigt få dela med mig av min långa erfarenhet som barnmorska och sexolog.

Där pratade jag bland annat om uttrycket ”Why not” och hur det hjälpt många par att hitta tillbaka till varandra.

Självklart gäller detta både män och kvinnor oavsett vem av parterna som upplevs ha mindre lust.

En månad senare läste jag en debattartikel i tidningen Arbetaren om min föreläsning, och jag blev så ledsen.

Tusentals personer har hört min föreläsning och jag har inte upplevt denna kritik tidigare.

Antingen har skribenten missuppfattat eller kan jag varit otydlig i mina budskap. Kanske en kombination. Konstigt för mig är att inte fler i den föreläsningen reagerat utan jag har istället fått positiva omdömen.

Jag har cirka 40 års erfarenhet av att arbeta med kvinnors och mäns sexuella hälsa och tror inte någon patient skulle känt igen sig såsom artikeln är vinklad.

När vissa uttryck citeras och rycks ur sitt sammanhang, som i artikeln, kan det lätt skapa oro bland en del läsare.

Det verkar vara precis vad som hänt i det här fallet. Jag vill därför förtydliga det jag ville förmedla under föreläsningen.

Med uttrycket ”Why not” menar jag inte att någon som INTE vill ska ställa upp på sex.

Däremot kan uttrycket hjälpa etablerade kärlekspar som hamnat i sexuell obalans. Då kan uttrycket ”Why not” ses som något positivt istället för att någon drar sig undan sex av olika skäl.

Uttrycket ”Why not” har INGET  att göra med sex när någon absolut inte vill.

Att ta en ”snabbis” med värme och lust kan vara ett bra knep när man tycker att tiden inte räcker till för sex eller när man inte har tillräckligt med tid tillsammans ensamma.

Det sexuella klimatet finns men själva akten tillåter bara en ”snabbis”

När man fött barn är närhet, ömhet, beröring och kyssar också ett sätt att ha sex på tills man läkt och känner att man verkligen vill ha den sexuella akten.

Jag vill verkligen påpeka att jag INTE uppmuntrat nyförlösta kvinnor att ”ställa upp” på samlag tre ggr i veckan. Detta är lögn.

Att  ersätta den sexuella akten med närhet, beröring och kyssar kan gälla vid andra tillstånd i livet som smärta, sjukdomar, nedstämdhet etc.

WHY NOT och snabbisar är redskap man kan använda sig av när ”samtalen” mellan paret inte räckt till och man inte vet hur man skall bryta ”ekorrhjulet.”  

Sex föder sex. Går det för lång tid utan sex i en relation och den ena partnern vill mer än den andra, finns det risk att man drar sig undan sex och bidrar till att även ömhet, närhet och kyssar blir lidande.

Att man under livet har perioder utan sexlust (t ex vid nedstämdhet, sjukdomar, separationer mm) är också normalt.

Att kvinnan skall vara kåt, glad och tacksam är inte ett motto som jag ställer upp på.

Mitt budskap till specialistläkarna var, och är fortfarande, att våga och vilja se den enskilda patientens sexualitet och sensualism, oavsett när i livet samt kunna få det stöd och den hjälp, eventuellt med läkemedel, som kan hjälpa oss alla att få vara sexuella varelser så länge vi har lust.

Fotnot: Helena Cewers medverkade i Opinion Live den 20 oktober.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.