Alla barn gillar inte Halloween, menar debattören Hillevi Wahl. Här listar hon tio punkter på vad man ska tänka på som vuxen. Foto: Juliana Wiklund, Angela Weiss
Debattinlägg

Hillevi Wahl: ”För vissa barn är Halloween rena skräcken”

”Var lyhörd för att barn tänker och känner olika kring det där med bus eller godis. Det är en bra grundregel om man vill ha en inkluderande Halloween”, skriver debattören.

Om debattören

Hillevi Wahl
Författare och journalist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Emilia är tio år och tycker det mesta med Halloween är läskigt. Spöken, monster, hemska förvridna masker, mörker och att barn och vuxna ska skrämmas. Hon har försökt att gå på halloweenkalas med sina kompisar, men får panikångestattacker.

Det är svårt nog med vanliga kalas, men när föräldrar vill skoja till det med ett framhoppande spöke i källaren eller spindelväv som dekoration blir hon så rädd att hon får svårt att andas eller kräks.

Emilia har en slags autism, som är så högfungerande att ingen riktigt förstår vilket kaos hon dagligen har inom sig. Allt är nytt, ingenting kan man räkna ut på förväg. Varenda situation är olik den andra.

Emilia har extra svårt för plötsliga, höga ljud. Därför är hon rädd för smällande ballonger eller skrämmande knackningar på dörren. Men hon vill ändå gärna vara med på Halloween.

Familjens lösning har blivit att hon får ta med sin mamma eller pappa. Hon vet mycket väl att hon egentligen är för stor och att de andra tycker att det är konstigt. Det är lite pinsamt, men det är ännu värre att få en panikattack framför klasskompisarna.

Vi vuxna har så lätt att alltid utgå ifrån våra egna barn, våra egna erfarenheter. Allt kan man heller inte veta, om inte någon berättar för oss hur de känner och tänker. Men, snälla ni, utgå inte ifrån att barn är ouppfostrade eller curlade om de inte fungerar exakt som era egna barn.

Jag frågar Emilia hur hon vill att vi vuxna ska tänka kring Halloween. Hon har massor av bra tips och råd. Vi gjorde en lista med tio punkter. Sprid den gärna vidare i ert sociala flöde. Printa ut den och sätter upp den där den syns riktigt bra.

Så fixar du en Halloweenfest för alla:

1. Alla barn gillar inte överraskningar. En del behöver veta vad som ska hända för att känna sig trygga. Erbjud gärna ett ”körschema” till dem som önskar. Eller ännu hellre: Erbjud oroliga barn att få vara med och planera och hjälpa till med förberedelserna. Då vet de exakt vad som ska hända och när, vilken mat som ska serveras, var de ska sitta vid bordet och vem de kommer att ha bredvid sig.

2. Alla behöver inte vara med på allt. Förvarna gärna om det ska hända något extra läskigt, och erbjud ett alternativ: ”Du kan vara här med mig i köket så länge”. Eller ännu bättre: Ha ett rum som är helt normalt och lugnt, ljust och tryggt. Utan Halloweendekorationer. Ett rum dit man kan gå och vila om man blir överväldigad av alla ljud och intryck.

3. Alla kan inte bara ta en godisbit i taget. Ett barn som tar en hel näve godis kan ha problem med finmotoriken. Dela själv ut godis, så undviker du det problemet.

4. Alla barn kan inte välja. Ett barn som kan stå i en evighet och försöka välja ut en godisbit kan ha svårt med sin exekutiva förmåga. Återigen, dela ut godis i lagom mängd, så slipper barnet den stressen.

5. Alla barn kan inte tacka. Ett barn som inte säger tack kan ha svårt att prata med människor de inte känner så väl. Låt det vara okej. En liten nick kan vara ett stort tack.

6. Alla barn vill inte klä ut sig. Somliga vill ha sina vanliga kläder, annars blir det för svårt med allt det nya. Undvik att peka ut dem i gruppen genom att fråga varför de inte har klätt ut sig. Säg att det är jättekul att de ville komma. Det är ofta stort nog.

7. Alla barn kan inte äta all mat som bjuds. Munnen är extra känslig, en oväntad konsistens kan ge vissa barn ett panikartat illamående. Erbjud mat, men truga inte. Barn äter om de kan.

8. Alla barn gillar inte höga ljud. Ha gärna en skål med öronproppar vid entrén som alla med känsliga öron kan få. Det är ett väldigt fint sätt att visa att man har koll på att barn är olika.

9. Alla barn klarar inte att komma utan någon vuxen. Vill någon ha en förälder med, ta tacksamt emot ett par extra händer, ögon och öron.

10. Alla barn gillar inte Halloween. Då är det bättre att artigt tacka för inbjudan och stanna hemma. För dessa barn är det extra viktigt att hålla hemmet fritt från Halloweeninslag. Det ska vara ljust och tryggt och precis som vanligt, med alla rutiner som tandborstning och sovtider.

Var lyhörd för att barn tänker och känner olika kring det där med bus eller godis. Det är en bra grundregel om man vill ha en inkluderande Halloween.

Lycka till!

Fotnot:

Emilia heter egentligen något annat.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.