Bränder Byggnads
Foto: Jonas Lemberg / EXP / TT
Debattinlägg

”Hjälp oss bygga upp samhället i stället för att kasta sten på det”

Byggnads ·

”Vi har ungdomar som känner hopplöshet inför framtiden och därmed ställer sig utanför samhället. Då tar vissa till, men bara några få ska vi komma ihåg, stenen som ett desperat vapen”, skriver Lars Holmström.

Om debattören

Lars Holmström
Ordförande Byggnads Stockholm-Gotland

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det har varit stenkastning och stök i vår huvudstads förorter de senaste veckorna, något vi har kunnat läsa om nästan varje dag. Man har pratat om fler poliser och hårdare tag och det är bra att vi pratar om det här, för det är ett problem.

Inte bara för samhället utan också för oss i byggbranschen.

Jag minns bland annat hur vi av säkerhetsskäl var tvungna att stänga en hel byggarbetsplats för några år sedan för att arbetarna fick stenar kastade på sig.

Och jag vet att det finns byggarbetsplatser i dag som har bevakning dygnet runt för att slippa stölder. Så kan vi inte ha det.

Fler poliser sägs vara lösningen men jag tror att problemet ligger djupare än så. Problemet ligger i den delade stad Stockholm är i dag. Vi har en bostadssegregation och en bostadsmarknad som inte fungerar.

Vi har hela områden präglade av arbetslöshet. Vi har ungdomar som känner hopplöshet inför framtiden och därmed ställer sig utanför samhället. Då tar vissa till, men bara några få ska vi komma ihåg, stenen som ett desperat vapen.

Som företrädare för fackförbundet Byggnads i Stockholm tror jag att arbete är en väg ur detta. Så varför inte bli byggnadsarbetare, och hjälpa till att bygga upp samhället? 

Byggbranschen i Stockholm skriker just nu efter folk. Vi behöver dig oavsett vem du är eller var du kommer ifrån. Vi behöver bygga mängder av nya bostäder och rusta upp miljonprogrammen.

Vi behöver skapa en stad och en bostadsmarknad för alla.

Som byggnadsarbetare måste du måste stiga upp tidigt på morgonen och jobba med din kropp, men du kommer att tjäna relativt bra och har stora möjligheter till en fast anställning. 

Om du dessutom blir medlem i facket, vilket du bör, får du en gemenskap som stöttar dig i ditt arbetsliv. Du får stå sida vid sida med dina arbetskamrater och jobba på samma villkor.

Så hur blir du byggnadsarbetare? Till exempel genom att gå ett byggymnasium om du är i den åldern. Annars kan du söka jobb som vuxenlärling. Som lärling får du en riktig anställning med schyst lön och en rak väg ut i arbetslivet.

Vi i Byggnads vill utveckla lärlingssystemet. Men tyvärr är inte arbetsgivarna lika entusiastiska över detta och vill hellre prata om låglönejobb.

Men låglönejobb är inte rätt väg att gå. Låglönejobb gör skillnad på folk och folk vilket ställer till problem. Och vi har som sagt nog av problem när det gäller skillnader i samhället i dag.

I våras gick vi ut i strejk och en anledning var just att vi ville utveckla lärlingssystemet och samtidigt hålla låglönejobben borta. Byggbranschen ska vara en framtidsbransch som är attraktiv för alla.

Som sagt: Oavsett vem du är eller var du kommer ifrån är du välkommen in i byggbranschen.

Hjälp oss att bygga upp samhället i stället för att kasta sten på det. Här finns en trygg framtid med ett starkt fackförbund som kollektivt står bakom dig i arbetslivet. Vi behöver din hjälp att bygga en stad och ett samhälle för alla.

Vi ses på bygget!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.