Debattinlägg

Hjältarna i kåkstaden

ROMERNA I HÖGDALEN ·

Ann Helena Rudberg om rivningen av kåkstaden i Högdalen:

ROMERNA I HÖGDALEN Det är få människor som det rör sig om – naturligtvis kan vi hjälpa dem. Vi kan ge romerna arbete och bostäder.

Nu är datum bestämt för Kronofogdens avhysning av romerna i Högdalen. Det ska ske på måndag den 17 februari och de kommer att erbjudas fem dagar akut boende efter detta. Elena och Vasilij (Vasile) är det par som har intervjuats två år i rad om sin situation i Högdalen. De är tvingade att bo i husvagn i Sverige och har fyra barn i Rumänien, som de knappt kan ta hand om. Men i snälla Stockholm får de ihop omkring 200 kronor per dag på tiggeri och det gör att de är här igen i år. Precis som förra året.

De kan få kring 800 kronor i socialbidrag i Rumänien och omkring 2 000 kronor för ett okvalificerat arbete så Sverige framstår som rena guldlandet i jämförelse.

Det är första gången de är här säger paret i år och ljuger uppenbarligen, eftersom de finns på bild från förra året. Att de inte vågar säga sanningen beror på rädsla och det är alldeles förståeligt. Fattiga människor är förtryckta. De gör vad de kan för att ta hand om sig själva och sina barn. De är hjältar, deras ansträngningar för att tigga ihop sin försörjning kommer att få vettiga människor att reagera till slut. Och det kommer att tvinga Rumänien eller Europa att ta hand om sin befolkning.

Paret Elena och Vasilij har flytt rasismen och nöden hemma i Rumänien och vet att de kommer att få med sig tillräckligt hem till barnen, som är 3-14 år gamla. Det var bättre under kommunisttiden för då hade alla jobb, men år 1989 tog den eran tog slut i Rumänien. På måndag ska lägret i Högdalen rivas och de själva avhysas precis som förra året. Då skedde det i april, men det blir tidigare i år. Miljöpartiet tycker att de ska erbjudas sängplatser på härbärgen. Det är kring 170 romer det handlar om i år.

Ute i Europa är detta också ett problem i bland annat Frankrike, Italien och Tyskland. Romer bor också där i tillfälliga kåkstäder, som rivs av myndigheterna. I de länderna rör det sig om hundratals rivningar per år. Där finns mildare vintrar än i Sverige, men kanske inte så givmilda medborgare. Tyska städer har skrivit till EU-kommissionen och sagt att de vill begränsa den fria rörligheten inom EU och kunna hindra romer från att återvända till landet. EU-kommissionen har anslagit miljontals euro till integrering av romer i EU och tycker att tyska städer ska söka dessa pengar.

Marie Ljungberg Schött (M) uttryckte i tv-programmet SVT Debatt att Stockholms stad hjälper till med hemresor och övernattning i staden, men man får inte stadigvarande bo på stadens mark. Ingen får göra detta.

Därför borde staden ordna med bättre boenden och ge dessa människor arbete, anser jag, så de slipper tigga på gatorna.

Richard Jomshof (SD) var med i samma tv-debatt och menade att dessa människor måste skickas tillbaka och att det är fullständigt ansvarslöst av Rumänien att göra så här. Vi har kris i vår egen välfärd och kan inte ta på oss ansvaret för romerna också.

Men det är så få som det rör sig om – naturligtvis kan vi hjälpa dem.

I mars kommer den rumänske hälsoministern till Sverige för att diskutera problemet med romska tiggare. Stockholm och andra städer i Europa kan söka EU-bidrag för att ta hand om Rumäniens romer. Det finns ungefär sex miljoner romer i EU. Det bästa vore om vi tog hand om de romska EU-medborgare som söker sig hit och ger dem arbete och bostäder i stället för att avhysa dem till en oviss framtid i Rumänien.

Då skulle Sverige gå före och visa vägen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.