Polis
Poliserna på bilden har inget direkt samband med artikeln. Arkivbild. Foto: TT
Debattinlägg

”Det är hög tid göra polisyrket attraktivt igen”

Polisen ·

”Sanningen är att allt färre vill bli polis och i andra änden tappar vi yrkesverksamma poliser som pensioneras eller lämnar yrket för andra yrkesbanor”, skriver Lena Nitz.

Om debattören

Lena Nitz
Ordförande Polisförbundet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Trygghet är en välfärdsfråga som berör alla.

Möjligheten att kunna röra sig i samhället utan att känna oro för att bli utsatt för övergrepp eller våld är ett mått på ett samhälles välfärd.

Saknas det poliser drabbar det hela samhället.

Polisförbundet har länge varnat för polisbrist. Att det hittills i år har slutat 95 poliser yngre än 40 år jämfört med 34 poliser i samma ålderskategori föregående år är mycket oroväckande.

I polisförbundets medlemsundersökning från maj i år där 4362 poliser deltog hade tre av fyra funderat på att sluta det senaste halvåret och nästan 25 procent letar aktivt efter nytt jobb.

Hela nio av tio under 40 år har svarat ”ja” på frågan ”Har du under de senaste sex månaderna funderat på att lämna polisyrket?”

Det främsta skälet till det är dålig lön. Hela 82 procent av dem som funderat på att lämna polisyrket uppger att dålig lön är anledningen.

I fallande ordning kommer sedan otydligt ledarskap (57 procent), otydliga beslutsvägar (47 procent), hög arbetsbelastning (41 procent) och dålig möjlighet till karriärutveckling (41 procent).

Med jämna mellanrum lägger politiker från olika partier förslag på fler poliser som ett sätt att visa handlingskraft i trygghetsfrågor. Samtidigt saknas hos alla den långsiktighet som frågan kräver.

Sanningen är att allt färre vill bli polis och i andra änden tappar vi yrkesverksamma poliser som pensioneras eller lämnar yrket för andra yrkesbanor.

Vi vet hur polisbristen kan lösas – innan det är för sent.

Det handlar om att satsa på det som kan få fler att vilja bli poliser, och det handlar om att ta väl hand om de poliser som finns så inte fler lämnar yrket. Lönen tillsammans med arbetsvillkoren är avgörande i båda fallen.

Polisförbundets förslag är därmed:

  • Höj lönerna så de blir rekryterande. Det måste satsas på polisernas löner i många år framöver, så att gapet till alternativa yrken minskar. Vi behöver ett polislönelyft.
  • Skapa en samlad strategi för hur polisyrket ska göras attraktivt. Denna strategi bör resultera i aktiva åtgärder som bör genomföras genast. Nu krävs samsyn, långsiktighet och en polispolitik som bygger Sverige starkt i trygghetsfrågor.
  • Ge bättre karriär- och kompetensutvecklingsmöjligheter. Det är viktigt att poliser får möjlighet att utvecklas i jobbet. Kompetensutveckling måste prioriteras för att medborgarna ska ha de bästa poliserna.
  • Gör polisutbildningen till en högskoleutbildning för att höja attraktiviteten i yrket.

När poliser i hela Polismyndigheten upplever att deras arbetsinsats är rätt värderad och att de får förutsättningar att göra skillnad kommer de med stolthet berätta om sitt yrke.

De stolta rösterna är ett utmärkt exempel på den positiva spiral som polisyrket nu behöver. Politiker som nu är på tårna och satsar smart och långsiktigt kommer att ha stora fördelar av det senare. De kan se till att medborgare i hela Sverige slipper stå utan poliser och trygghet.

Det tjänar hela Sverige på. För trygghet kommer inte av sig självt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.