Mehmet Kaplan, Rebecca Weidmo Uvell
Till vänster Rebecca Weidmo Uvell, till höger Mehmet Kaplan (MP). Foto: Tomlin Studio, Maja Suslin/TT
Debattinlägg

”Hoppas bostadsfrågan får det fokus den förtjänar”

Kaplanaffären ·

”Min kritik mot Kaplan har alltid handlat om sakfrågan – bostäder. Sedan han kom in i riksdagen 2006 har han skrivit 362 motioner. Ingen om bostäder skrevs året innan han blev minister”, skriver Rebecca Weidmo Uvell.

Om debattören

Rebecca Weidmo Uvell
Borgerlig opinionsbildare och författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Efter avslöjande på avslöjande i media om tvivelaktiga kontakter och möten avgick så bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) till slut.

Vissa vill göra gällande att det är bara för att han är muslim som han har granskats.

Men det handlar inte om det utan om förtroende.

Mehmet Kaplan fick gå för att han uppvisat dåligt omdöme, tvivelaktiga värderingar och för att han funnits i märkliga sammanhang.

Politik är ett förtroendejobb, kärnan är värderingar.

Jag granskade själv Mehmet Kaplan 2014 och varför han bara veckor efter att han tillträdde åkte just till Turkiet.

En resa där hans förehavanden hemligstämplades av Näringsdepartementet först, innan de medgav att han en hel dag, av tredagars-resan, träffade ”familj och vänner”.

Vilka han egentligen träffade kommer vi aldrig få veta.

Då beskylldes jag i princip för rasism, av Kaplans stab, och anklagades fokusera på Kaplan bara för att han är utlandsfödd.

En relevant granskning av ett statsråds förehavanden sin första tid vid makten reducerades till det. Så här i efterhand är deras försvar helt i linje med hur Miljöpartiet hanterar den här typen av kritik.

Men min kritik mot Kaplan har alltid handlat om sakfrågan – bostäder.

Sedan han kom in i riksdagen 2006 har han skrivit 362 motioner. Bara 1,4 % av dessa har handlat om bostäder. Ingen skrevs året innan han blev minister.

Ett halvår efter att han tillträtt mailade jag de stora byggbolagen. Flera hade inte ens träffat Kaplan ännu.

På ett samtal om hur vi får fart på byggandet som NCC ordnade i november 2014 skickades Socialdemokraternas talesperson i bostadsfrågor Johan Löfgren istället.

När han skulle medverka på Bofrämjandets seminarium avbokade han. Sedan han skrev en debattartikel i DN för ett år sedan har han knappts synts till alls. Förrän nu.

Tidningen Fastighetsvärlden gjorde i november 2015 en undersökning om fastighetsbranschens förtroendet för regeringen. Bostadsminister Kaplan fick lägst betyg av alla – 1,8 poäng på en femgradig skala. Anmärkningsvärt dåligt.

I ett läge när vi behöver 700 000 bostäder till 2025 utsåg Stefan Löfven en person som inte är intresserad av bostäder och inte kan något om bostäder från partiet som är det mest bostadsfientliga partiet i landet, till bostadsminister.

Det var inte en dag för tidigt att han avgick. Frågan är varför han fick posten från början. Det har varit min och andras kritik från början.

Hur man kan ge en sådan otroligt viktig post just nu till en person vars engagemang hela sitt politiska liv varit kring andra frågor, som Israel-Palestina-konflikten, diskriminering, vapenexport och FN, för att nämna några.

Vad gäller Kaplans tvivelaktiga umgänge och värderingar vill jag rikta skarp kritik mot media.

De gjorde helt enkelt inte sitt jobb när han utsågs, för majoriteten av det som kommit fram i veckan har inte varit okänt.

Två moderata statsråd fick sparken efter två veckor för att de gjort något så harmlöst som inte betalat TV-licens och på 90-talet anlitat svart barnvakt.

Mehmet Kaplan har yttrat sig märkligt om yttrandefrihet, jihadism och figurerat i fel sammanhang länge. Socialdemokraten Nalin Pekgul riktade skarp kritik mot hans utnämnande redan 2014 just av den anledningen.

Den här diskussionen borde förts i oktober 2014 redan, inte nu ett och halvt år senare. Varför redaktionerna inte gjorde granskningarna då vet bara de själva men självkritik borde vara på sin plats.

Nu hoppas jag att bostadsfrågan får det fokus den förtjänar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.