Marine Le Pen. Foto: Joel Saget, Charles Platia
Debattinlägg

”Hoppas Le Pen vinner – hon kan förändra Frankrike och EU”

Opinion ·

”Störst blir naturligtvis förändringen om Marine Le Pen vinner. Jag skulle gärna se att hon vann, inte minst för att tvinga fram förändringar av EU”, skriver Dick Erixon.

Om debattören

Dick Erixon
Redaktör Samtiden

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det som är mest slående med franska presidentvalet är att de två statsbärande partierna som turats om att styra den femte republiken, socialisterna och borgerliga republikaner, nu båda sitter på åskådarläktaren. De är redan utslagna. Avvisade av folket.

Det är som om varken Socialdemokraterna eller Moderaterna var stora nog att göra anspråk på statsministerposten i Sverige.

LÄS MER: Sluta med retoriken om folket mot eliten

Nationella frontens Marine Le Pen och oberoende kandidaten Emmanuel Macron har på allvar förändrat det politiska landskapet. Redan före valdagen på söndag är alltså franska presidentvalet historiskt.

Och det kommer att fortsätta vara historiskt, eftersom ingen av de båda kommer att vinna det parlamentsval som följer på presidentvalet.

Nyvalde statschefen kommer med andra ord att behöva skapa en ny ledarroll i politiken, utan det majoritetsstöd som en nyvald president brukat kunna lita på.

Efter Brexit och Trump kommer Frankrike, vem som än vinner, att förändra det politiska landskapet och tvinga makthavare att tänka om och tänka nytt.

Man kan undra hur många ”signaler” de västerländska etablissemangen behöver för att förstå att ländernas breda folklager inte accepterar att de styrande driver politiken i långt mer kosmopolitisk riktning än väljarna är komfortabla med?

En riktning som innebär att väljarna tappar makten över sina länders politik, en makt som sakta men säkert fjärmar sig från demokrati och folklig förankring.

Västvärlden måste, samtidigt som globaliseringen fortgår inom ekonomi och handel, förstå att politiken inte kan globaliseras på samma sätt. Politik startar alltid i det lokala. I alla fall om det är politik på demokratisk grund man vill upprätthålla.

Väljarna måste vara med på vagnen. Bara om folk kan känna sig trygga på hemmaplan är man beredd att vidga samarbetet internationellt. Folket kan inte köras över.

De gamla partierna har genom EU-projektet fjärmat sig från det jordnära.

Kosmopolitiska ambitioner fungerar inte väl tillsammans med demokrati. Det är därför etablissemangen i både EU och USA allt tydligare uttrycker sitt förakt för folket.

Eller som Hillary Clinton sa under amerikanska presidentvalrörelsen, väljarna är ”bedrövliga”. Underförstått – varför ska de tokstollarna ha något att säga till om? Folk som inte hänger med.

De som inte ”förstår” hur bra det är med överstatliga, och därmed icke-demokratiska, beslutsformer.

Demokrati fungerar inte om ledarskiktet föraktar sina uppdragsgivare.

Det är därför väljarna i land efter land i västvärlden sparkar ut politiska etablissemang och deras projekt. Det har redan hänt i Storbritannien, USA och Frankrike.

Ja, Frankrike kan som sagt redan läggas till listan av historiska förluster för dem som brukar äga den politiska makten.

Störst blir naturligtvis förändringen om Marine Le Pen vinner. Jag skulle gärna se att hon vann, inte minst för att tvinga fram förändringar av EU.

Men även om Emmanuel Macron, som nu backas upp av alla mäktiga krafter, vinner är det viktigt att komma ihåg att han startade sin presidentvalskampanj genom att bilda en ny rörelse, fristående från de gamla statsbärande partierna.

I så fall sker det därför att han fjärmade sig från gamla maktcentra – inte därför att de nu är nödgade att stödja honom.

Även om Emmanuel Macron vinner, som nu backas upp av alla mäktiga krafter, är det viktigt att komma ihåg att han startade sin presidentvalskampanj genom att bilda en ny rörelse, fristående från de gamla statsbärande partierna.

Om han vinner, vilket oddsen talar för, är det just därför att han fjärmade sig från gamla maktcentra – inte därför att de nu är nödgade att stödja honom.

Jag ser inte denna händelseutveckling som något annat än ett fullkomligt misslyckande för de etablissemang som anser sig ha rätt till makten. Det är deras arrogans och deras rotlöshet som lurat in dem i en återvändsgränd.

Därför är utvecklingen i grunden positiv.

De som inte håller sig inom ramarna för vad breda opinioner inom respektive land kan acceptera, ska avsättas. Demokratin fungerar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.