Svenske Alexander 'The Mauler' Gustafsson (th) i den lätta tungviktsmatchen mot Anthony 'Rumble' Johnson (tv) från USA under MMA-galan UFC Fight Night Stockholm. Gustafsson förlorade matchen. Foto: JESSICA GOW/TT
Debattinlägg

”Hoppas rådgivarna övertygar The Mauler att avsluta karriären”

Uppdaterad
Publicerad
MMA ·

”Under några, för hans hjärna, riskfyllda minuter fick han motta nära dussinet slag mot huvudet där de två sista var klart livsfarliga. För Alexander Gustafssons skull hoppas jag att hans rådgivare nu ger rådet att avsluta karriären”, skriver hjärnforskaren Martin Ingvar.

Om debattören

Martin Ingvar
Professor Karolinska Institutet, hjärnforskare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

MMA-galan i Stockholm under den gångna helgen föranleder en kommentar eftersom sportjournalistiken inte på något sätt sköter sin granskande roll av fenomenet MMA.

Efter reformen av proffsboxningslagen för ett par år sedan inriktar sig samhällets reglering av offentligt organiserade slagsmål i kommersiellt syfte mot att reglera graden av våld mot huvudet.

Kampsortdelegationen har den tillståndsgivande funktionen och har gradvis tillåtit mer och mer.

Det blev inte rätt när man utformade tillståndet för Frida Wallbergs match och jag delar allas önskan om att det fortsättningsvis ska gå henne väl.

I lördags var det så MMA:s tur att spänna musklerna i Globen med den svenske utmanaren med det målande smeknamnet (i svensk översättning) ”Massakreraren” som fick äntra buren.

Under några, för hans hjärna, riskfyllda minuter fick han motta nära dussinet slag mot huvudet där de två sista var klart livsfarliga.

En omtöcknad kombattant fick två slag underifrån som snabbt roterade skallen bakåt och därmed drog i hjärnans bryggvener som riskerade att gå av och ge blödningar liksom att hjärnan roterade ner och slog i botten på pann- och tinningloben med risker för vävnadsblödningar.

Efter en sådan holmgång vet vi idag säkert att Alexander Gustafssons, ”The Maulers”, hjärna tappat många nervceller.

Skadorna uppkommer eftersom man kan se sönderfallsprodukter i hjärnvätskan efter sådana slag mot skallen. I hans hjärna finns nu tecken på inflammation som möjligen går över, men som sakta bryter ned nervceller och ökar väsentligt risken för att ge demens på sikt.

För ”The Maulers” skull hoppas jag att hans rådgivare nu ger rådet att avsluta karriären. Det vore bäst för hjärnan.

Slår man lite på hjärnan går den lite sönder och slår man mycket går den mycket sönder och risken att dö eller få livslånga handikapp blir överhängande.

Att den samlade journalistitkåren numera i såväl tryckt media som public service okritiskt agerar nyttiga idioter och stöder den kommersiella aktören som organiserat galan i Globen är bekymmersamt.

Man medverkar därmed ytterligare till rekrytering av fler unga hjärnor in till MMA.

Juridiska åtgärder är på gång mot den amerikanska fotbollsligan (NFL) från före detta spelare.

Argumentet för dessa stämningar är att spelarna under sin aktiva tid inte fått korrekt information om sina individuella risker utan tvärtom att förbundet medverkat i att förneka de risker som gäller i kontaktsporter.

Många har nu tragiskt men förutsägbart utvecklat demens och andra symptom på hjärnskada redan i slutet eller ett par år efter avslutad karriär.

NFL:s ledning håller nu på att omorientera och fundera i termer av prevention och skademinimering.

Liknande tendenser framskymtar från hockeyförbundet i Sverige som arbetar med regelverket för att skydda spelarna.

Tyvärr verkar det långt borta att ansvariga företrädare för MMA skulle visa ett liknande ansvarstagande och börja tänka i preventionstermer för utövarna, när säljargumentet för varan är knocken, skadan och livsfaran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.