Debattinlägg

Hur mycket manlighet tål Sverige?

MANLIGHET ·

Magda Rasmusson om att vi borde utvisa män i stället för invandrare:

MANLIGHET Den grupp som står bakom kvinnoförtrycket är män. Det är de som står för största andelen brott och det sexuella våldet mot kvinnor, och de kostar multum för rättsväsende och sjukvård. Extremhögern måste nu bestämma sig. Värnar de kvinnors rättigheter och vill stävja kriminaliteten: välj jämställdhet, i stället för att skylla på invandringen. I dag vore det mer lämpligt att diskutera utvisandet av män, snarare än invandrare, skriver Magda Rasmusson.

Det finns en grupp i samhället som man inte får prata om. Vi har alla sett dem, de har gått i våra skolor och vissa tvingas bo granne med dem. De är kriminella, förtrycker kvinnor och kostar multum för både rättsväsende och skola. Jag talar givetvis om männen.

Men ingen föreslår att de ska utvisas eller förändras socialt – det skulle bli ramaskri. Trots alla fördelar det skulle innebära. Kostnaden för rättsväsendet och sjukvården skulle minska drastiskt, och tjejer skulle kunna umgås med män utan att löpa risk för att bli sexuellt utnyttjad.

Män står för 80 procent av alla brott. Tittar vi på våldsbrott är siffran hela 95 procent. Männen förpestar dessutom hela jorden med skyhöga koldioxidutsläpp från stora bilar och brutalt köttätande.

Den som vill bekämpa våld och kvinnoförtryck på ett seriöst sätt borde alltså syssla med att krossa patriarkatet och öka jämlikheten. Eller utvisa männen, om de nu bestämt ska använda den metoden. Men vad ägnar sig extremhögern åt i stället?

  1. De väljer att hänga ut minderåriga tjejer på internet, bräka högt över hur fula de är, och i nästa sekund säga att de borde våldtas.
  2. De lägger förslag om att sänka abortgränsen. Inget liknande förslag skulle förmodligen innebära en så stor fara för kvinnors liv.
  3. Högerextrema på ledande positioner kallar kvinnor som motsäger dem för horor.
  4. De lägger förslag om att minska invandringen med 90 procent samtidigt som invandrarkvinnor sägs leva i ett förtryck. Säg att det skulle stämma – vore inte det bästa i så fall vara att låta dem komma till Sverige? Trovärdigheten i omtanken om de förtryckta invandrarkvinnorna tryter minst sagt.
  5. De hånar normkritik och genusforskning. Förslag som gör att människor ses som individer och inte kön.

Trots allt detta i bagaget har de mage att peka ut ”invandrare” som det stora hotet mot kvinnors rättigheter och säkerhet.

Extremhögern saknar inte sinne för ironi. Särskilt roligt är det dock inte. Det finns nog inget forum där kvinnohatet frodas så livligt som där högerextrema rör sig. Deras politik skulle kasta Sveriges framsteg för jämställdheten decennium tillbaka i tiden.

Ironi är också att deras djupt konservativa förslag förmodligen skulle få större gehör i de djupt religiösa och fundamentalistiska diktaturer de säger sig vara motståndare till.

Extremhögern får bestämma sig. Antingen tar de kriminalitet och kvinnors rättigheter på allvar. Då är jämställdhet och jämlikhet vägen framåt.

Eller så fortsätter de med sin populistiska och farliga politik som skulle innebära ren och skär livsfara för kvinnor. Om de var lite seriösa med att ens försöka vore det mer lämpligt att diskutera utvisandet av män, snarare än invandrare. Men det får man väl inte säga i det här landet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.