Lisa Lööf (SSU) och Ida Skogström (MUF). Foto: Privat/Esteban Felix/TT
Debattinlägg

”I en perfekt värld skulle det inte vara konstigt med vårt giftermål”

Pride ·

”Våra löften handlar inte om att älska varandra i nöd och lust, utan om att lova varandra att aldrig sluta kämpa för alla människors lika rättigheter, öppenhet, mångfald och allas rätt att älska”, skriver Lisa Lööf och Ida Skogström.

I en debattartikel SVT Opinion skriver Per Markus Risman (V) att vårt bröllop på Sundsvall Pride är ett hån mot HBTQ-rörelsen, detta var såklart aldrig vår avsikt.

Vi beklagar att vårt budskap missuppfattats, och vill nu återge vår intention med det hela.

”Istället för att trivialisera den politiska kamp för jämställdhet som äktenskapsfrågan inneburit för HBTQ-rörelsen hade det varit passande om SSU och MUF uppmärksammat relevanta HBTQ-frågor”, skriver Per Markus Risman (V).

Relevanta HBTQ-frågor är precis vad vi kom med. Vi lade tillsammans fram sex stycken politiska förslag som vi båda kommer att arbeta för i våra politikerroller, och tillsammans med resten av våra ungdomsförbund.

Det finns en skillnad på att säga saker och att göra verklighet av det man säger. Vi ingick ett äktenskap i egenskap av distriktsordförande för våra respektive organisationer, ett symboliskt sådant för att signalera att HBTQ-frågorna inte skall vara politiska frågor, det är frågor om humanitet och människovärde. Något som aldrig skall skilja sig åt beroende på vilket parti man tillhör.

Vi i Socialdemokratiska- och Moderata Ungdomsförbunden gör ingen skillnad på vår HBTQ-politik och kommer alltid att värna människans eget bästa. Vi väljer att samarbeta för att uppnå verklig samhällsförändring.

Detta var också vad vi ville få ut. Tyvärr finns det ändå människor som anser att det vi gör är fel, att ”ingå äktenskap” inte var ett lämpligt sätt att nå ut med våra budskap.

Vår intention var, som sagt, aldrig att vanhedra HBTQ-personers rättigheter eller friheter, vi ville hylla dessa.

Vi är stolta över att leva i ett land där HBTQ-personers fri-och rättigheter är relativt goda och att den omvärld vi lever i blir alltmer öppen för alla människor oavsett könsidentitet eller sexuell läggning.

Vi valde att se det ljusa i det mörka, men också framhålla att vi har mycket kvar att göra.

Det är dock beklagligt att budskapet vi ville nå fram med inte alls har fått det utrymme vi önskat. Att det fortfarande är så obscent att ”gifta sig” om man inte förväntas göra det.

I en perfekt värld skulle det inte alls vara uppseendeväckande eller konstigt om vi meddelade att vi skulle gifta oss. I en perfekt värld hade våra politiska förslag stått i det första rummet.

Men trots att vi kommit till 2015, så är det inte så ännu. Vi hoppas att det vi gjorde normaliserade frågan om äktenskap för HBTQ-personer, och att våra förslag tas på ännu större allvar i och med vår enhällighet. Vi lovar varandra att tillsammans stå upp för öppenheten.

Vår sex gemensamma förslag för att kunna nå vår vision är:

  • Att alla elever i Västernorrlands högstadieskolor ska få HBTQ-utbildning i skolan.
  • Att verka för att Landstinget Västernorrlands ungdomsmottagningar bemannas av personal med särskild kompetens för att bemöta HBTQ-personers behov
  • Att Landstinget Västernorrland avsätter särskilda medel för att förbättra vård för HBTQ-personers särskilda behov i kommande budget.
  • Att transpersoner som tvångssteriliserats får ersättning
  • Att lärarutbildningen innehåller genuskunskap i större utsträckning än vad den gör idag
  • Att det system där en endast kan välja mellan att tillhöra ett av de juridiska könen man eller kvinna avskaffas.

Att sättet vi valde att presentera våra förslag fått mer uppmärksamhet än själva förslagen är synd. Men vårt äktenskap handlar inte om oss som individer, utan om oss som representanter för Sveriges två största politiska ungdomsförbund.

Våra löften handlar inte om att älska varandra i nöd och lust, utan om att lova varandra att aldrig sluta kämpa för alla människors lika rättigheter, öppenhet, mångfald och allas rätt att älska.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.