Riksdagens kulturutskott Foto: Bertil Ericson / TT
Debattinlägg

”I morgon ska jag försöka rädda kulturtidskrifterna”

Kultur ·

”I morgon på kulturutskottets sammanträde kommer jag föreslå att representanter för kulturtidskrifterna ges möjlighet att träffa kulturutskottets ledamöter. Kanske kan detta göra att den borgerliga alliansen tänker om”, skriver Gunilla C Carlsson.

Om debattören

Gunilla C Carlsson
Vice ordförande Riksdagens kulturutskott (S)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Den tredje december fick den borgerliga alliansen stöd för sin budget av Sverigedemokraterna.

När ramarna var tagna innebär det 365 miljoner kronor mindre för utgiftsområdet som omfattar bland annat kultur än om samarbetsregeringens budget vunnit.

En rad reformer blir nu inte av, som till exempel fri entré på muséer och sänkta avgifter i musik- och kulturskolan. Men utöver att flera reformer uteblir innebär den borgerliga kulturbudgeten en slakt på kulturtidskrifter.

Anslaget skärs ner med 15 miljoner kronor. 2014 fördelade Kulturrådet cirka 21,5 miljoner kronor till kultur- och idétidskrifter, som till exempel Bang, Expo, Karavan, Ord & Bild och Opsis Barnkultur, varav 19 miljoner i produktionsbidrag till enskilda tidskrifter och resten i utvecklingsbidrag.

Närmare hundra tidskrifter fick bidrag på mellan 25 000 och 725 000 kronor vardera. Kulturutskottet justerade betänkandet i fredags och nu på torsdag den 18 december debatteras kulturbudgeten i riksdagens kammare.

Det är en uppenbar risk att många kulturtidskrifter nu får läggas ner.

Vi socialdemokrater har fått ovanligt många mail och samtal med ett brett och starkt engagemang. Det tror vi beror på att frågan handlar om möjligheten att i praktiken utöva yttrandefriheten.

Vi står nu inför ett beslut som kommer att medföra att färre kommer till tals och vi kommer att få färre tidskrifter att läsa.

Kulturrådet har sedan 1971 fördelat årliga bidrag till kulturtidskrifter eftersom de anses viktiga för demokratin: de ger plats för debatt och låter många olika röster komma till tals.

Behovet av att inrätta ett stöd för kulturtidskrifter uppmärksammades av Olof Palme och genomfördes när Ingvar Carlsson var utbildningsminister.

En stor del av vårt kulturarv går helt enkelt i graven med det här beslutet och kommer att innebära en allvarlig försvagning av kultur- och idédebatten.

Var detta vad den borgerliga alliansen avsåg? I en tid när vi behöver mer medial mångfald – inte mindre.

Som vice ordförande i riksdagens kulturutskott har jag fått frågan om beslutet går att ändra.

I morgon tisdag på kulturutskottets sammanträde kommer jag föreslå att representanter för kulturtidskrifterna ges möjlighet att träffa kulturutskottets ledamöter för att tydliggöra effekterna av beslutet. Kanske kan detta göra att den borgerliga alliansen tänker om.

Med samarbetsregeringens förslag till budget för kulturområdet hade det inte blivit några nerskärningar på kultur- och idétidskrifter.

Det vill jag att alla ska minnas vid extravalet den 22 mars 2015.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.