Foto: Linus Sundahl-Djerf / Jessica Gow /TT
Debattinlägg

”I väntan på Löfven, Saudiarabien är en diktatur”

Publicerad
SAUDIARABIEN ·

”När Sverige säljer vapen till förtryckarna i Saudiarabien så dömer vi det fria ordet till tusen och åter tusen piskrapp. Statsministern bör avskaffa sin rädsla för de rätta orden och säga dem: Saudiarabien är en diktatur”, skriver författaren Björn Ranelid.

Om debattören

Björn Ranelid
Författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

         Ett tusen piskrapp har fläckat människans sista vita skjorta med blod, men tio miljoner soldater kan inte döda en enda bokstav som jag skriver här. Jag är herden som vaktar flocken av ord, men ibland händer det att ett litet lamm går vilse eller att mamman blir riven av ett rovdjur.

    Varje man i Saudiarabien är född av en kvinna. Mannens och kvinnans lika värde är givet redan i själva koncipieringen, befruktningen av mänskligt liv, och det ena kan inte vara mera värt eller viktigare än det andra. Så lyder den biologiska lagen inom den mänskliga arten.       

    Sveriges främsta exportvara borde vara det vakande ögat över de förtryckta människorna på jorden. En politisk neutralitet skall inte gälla i fråga om mänskliga rättigheter. Inga barn i krig skriver under handelsavtal. Rädsla och fruktan sover alltid skavfötters.    

    Ordet är människans främsta uppfinning genom tiderna och det färdas med ljusets hastighet, men själen är ännu snabbare. Innan ni hinner blinka rör jag vid Saudiarabiens, Kinas, Indiens och Afrikas hjärta.

    Saudiarabien förfogar över cirka en fjärdel av all världens oljetillgångar, men det landet råder inte över Sveriges samvete och det fria ordet. Kanoner och gevär sover med ett öga öppet, men de kan inte som människan blunda för lidandet på Jorden.

    Varje människa existerar i endast ett exemplar och när hon är borta kan hon inte ersättas av någon annan. Så lyder världens viktigaste mening och den kan inte köpas för pengar och inte dömas till fängelse.  

    Raif Badawi är fångad i en bur i Saudiarabien. Han är dömd att sitta där i tio år och därtill skall han piskas ett tusen gånger. Han är trettioett år och hans hustru heter Ensaf Haidar. De har tre små barn tillsammans.

    Raif är straffad därför att han vill skriva och pröva ordet i en fri och öppen debatt. Envåldshärskare och tyranner skyr det fria ordet mer än vad de fruktar elden inom sig själva.

    När piskan sårar Raifs nakna rygg så plågas också de tre barnen och hustrun. Straffet blir därmed ett för familjen. Piskrappen viner och de förs bort med vinden och hörs ända hit. Då skall vi tala, skriva, göra motstånd och höja våra röster, ty det finns vapen som inte kan köpas med pengar.  

    Saudiarabien är en monarki och kungen är statschef, högste befälhavare i armén och regeringschef. Landet är beläget på den Arabiska halvön i Sydvästra Asien. Det är till ytan den största staten i Mellanöstern.

    Ingen religionsfrihet råder i Saudiarabien. De styrande hävdar att det inte existerar några saudiska medborgare som inte är muslimer. Islam är således statsreligion.

    Inga politiska partier är tillåtna i Saudiarabien och ingen människa har rätt att demonstrera avvikande åsikter som gäller politik, religion eller mänskliga rättigheter. Ingen medborgare tillåts överträda sharialagen, det hårda islamiska rättesnöret.    

    Dödsstraff tillämpas i Saudiarabien. Avrättningarna sker i regel på en offentlig plats. Män halshuggs och kvinnor arkebuseras. Nästan två tusen människor torde ha avrättats från 1980 fram till 2009.  

    Den svenska regeringen tvättar och tvår sina händer samtidigt som den räcker över vapen till Saudiarabien.  År 2011 var Sverige världens största vapenexportör i förhållande till folkmängden.

    I Saudiarabien har kvinnan inte rätt att köra bil och hon har inte tillstånd att vistas utomhus utan manligt sällskap i skepnad av en make, son eller annan nära anhörig. Kvinnan får inte besöka idrottsanläggningar. Hon står under manligt förmyndarskap.

    Kvinnans rätt att arbeta, äga och förvalta egendom och att rösta i allmänna val är kraftigt inskränkt. Det är i princip helt otillåtet för en kvinna att på egen hand träffa en man utanför släkten. Hon kan straffas enligt lag, om hon bryter mot denna dogm.    

    Raif Badawi och Ensaf Haidar har varit gifta sedan 2002. Hon bor nu i Quebec i Kanada, medan hennes make är straffad av diktaturen i Saudiarabien. Han är dömd till böter på nästan två miljoner kronor.

    Ensaf säger att maken Raif till skillnad från de flesta andra männen i Saudiarabien har behandlat henne med respekt sedan deras första stund tillsammans. Han vill öppna forum för fria samtal och debatter i sitt fosterland, men maktens herrar fruktar de fria ordet.

     När Sverige säljer vapen till förtryckarna i Saudiarabien så dömer vi det fria ordet till tusen och åter tusen piskrapp. Kvinnans straff är att vara mindre värd än mannen. Små flickor vet vad som väntar dem i framtiden. 

    Det kan inte statsministern Stefan Löfven förneka. Han bör avskaffa sin rädsla för de rätta orden och säga dem inför det svenska folket. I väntan därpå skriver jag dem här.

     Saudiarabien är en diktatur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.