Debattinlägg

Ickevåld är det mest effektiva vapnet mot orättvisor

CIVIL OLYDNAD ·

Martin Smedjeback och Annika Spalde om varför de bröt sig in på F21:

Vi vill inte ödsla rättens tid genom att plädera för förmildrande omständigheter i hopp om lägre straff. Däremot ber vi er att begrunda varför vi olovligen gick in på Norrbottens flygflottilj F21. Genom att stödja USA och Saudiarabien har Sverige indirekt gjort sig medskyldigt till dessa länders brott. Forskning visar att icke­våld når målet dubbelt så ofta som väpnade kampanjer, skriver aktivisterna Martin Smedjeback och Annika Spalde, som i morgon kan dömas till upp till två års fängelse för grovt olaga intrång.

Civil olydnad betyder att ickevåldsligt bryta mot lagen för en god sak. Metoden har många fördelar. En av dem är att man i en rättegång inte behöver debattera om vad som egentligen hände och vem som gjorde vad.

Alltså har åklagare, nämndemän, domare och vi åtalade, tror vi i alla fall, en samstämmig bild av vad som hände den 29 juli 2011. Vi gick in på F21 Luleå. Väl inne skrev vi ”War starts here” på en påfart till landningsbanan och gick sedan runt tills vi stötte på soldater som grep oss.

Vi som använder civil olydnad besparar domstolarna en del jobb genom att vi helt öppet berättar om våra handlingar. Vi kommer heller inte att ödsla rättens tid genom att plädera för några förmildrande omständigheter i hopp om att få ett lägre straff.

Dessa besparingar ger oss utrymme att lyfta frågan om varför vi utförde denna handling. Det är nämligen inte ofta vi olovligen tar oss in på landningsbanor. Vårt mål var att göra det osynliga synligt. Att markera Sveriges bidrag till krig genom att skriva på den militära flygplatsen att Krig börjar här.

I Norrbotten finns Europas största militära övningsområde. Det kallas NEAT, North European Aerospace Testrange. Hit har militärer från minst 24 länder kommit under årtionden för att öva krig. Ofta startar deras stridsflygplan från F21.

Vi är åtalade för grovt olaga intrång på F21. Men vad ska man kalla den folkrättsvidriga invasionen och kriget i Irak som USA genomförde, om inte ett grovt olaga intrång? USA:s krigsmakt övar ofta på svensk mark och är en av de nationer Sverige har ett nära militärt samarbete med.

Ett annat land som Sverige samarbetar militärt med är Saudiarabien. Förra året framkom det att svenska myndigheter i åratal och i all hemlighet planerat att bygga vapenfabriker i detta land, en av världens mest grymma diktaturer. Saudiarabiens ledning bryter dagligen grovt mot sin egen befolknings mänskliga rättigheter. Oppositionella fängslas och torteras utan rättegång, kvinnor blir dömda till piskning för att de kör bil. Är inte detta grova olaga intrång i människors liv?

Sverige blir indirekt medskyldigt till dessa brott då vi hjälper USA, Saudiarabien och många andra länder att förbereda sig för krig. Vi ger dem legitimitet genom att godkänna dem som mottagare av svenska vapen.

Den amerikanske medborgarrättskämpen Martin Luther King skulle ha fyllt 84 år den 15 januari, om han fortfarande hade levt. Han hade länge hållit inne med sin kritik av det pågående kriget i Vietnam, men 1967 bestämde han sig för att säga vad han tyckte.

I talet Bortom Vietnam sa han: ”Det finns en tid när tystnad övergår i förräderi.” När den svenska regeringen och våra myndigheter hjälper länder med krigsförberedelser och sätter vapen i händerna på diktaturer, kan man inte då säga att passivitet hos oss medborgare övergår till ett slags moraliskt förräderi?

Vi har länge känt oss manade att aktivt ingripa mot de krigsförberedelser som sker i vårt land. Det som vi står åtalade för här idag är en konsekvens av detta.

Vår huvudsakliga kritik mot krigföring och stöd till krig är att det tar så många liv och ödelägger hela samhällen. Men ett annat skäl till motstånd mot militärmakt är att det är ett så dåligt verktyg för att skapa positiv förändring. Kriget i Afghanistan är nu inne på det tolfte året. Vad har åstadkommits under en av världens största krigssatsningar?

Talibanerna har inte besegrats, tvärtom. En fungerande demokrati är långt borta.

Finns det inte mer effektiva medel för att åstadkomma fred, demokrati och rättvisa? Jo, säger de amerikanska forskarna E. Chenoweth och M.J. Stephan. I boken Why civil resistance works redogör de för 323 väpnade respektive fredliga motståndskampanjer mellan åren 1900 och 2006. Ickevåldskampanjer lyckades uppnå sina mål dubbelt så ofta som de väpnade. På alla kontinenter och genom hela den undersökta tidsperioden fungerade icke­våld – till exempel strejker, demonstrationer och blockader – bättre än den våldsamma vägen.

Sverige står i ett unikt läge för att avrusta, att ta farväl av vapnen, att omvandla det militära försvaret till ett civilt. Om vi som land tar detta steg, ja då tror vi att fler länder kommer att följa efter. Det var i den förhoppningen som vi gick in på F21 och det är med det hoppet som vi fortsätter vårt fredsarbete i nätverket Ofog och i andra organisationer.

Fakta:

Den 16 januari hölls denna slutplädering i Linköpings tingsrätt av Martin Smedjeback och Annika Spalde. De är åtalade för grovt olaga intrång, en åtalspunkt som ger upp till två år i fängelse. Dom meddelas klockan 14.00 den 30 januari.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.