Foto: Elisabeth Ohlson Wallin, Henrik Montgomery / TT
Debattinlägg

”Färdiggullat med Birro”

Publicerad
Opinion ·

”Marcus Birro har använt sin plats och röst i media för att hoppa på feminister, för att angripa islam, för att gulla med SD, för att angripa aborträtten. Nu rycker Jonas Gardell ut som nybliven vän för att be oss andra att sluta vara taskig. Inte ett ord skriver Gardell om den politik som Marcus Birro bedriver”, skriver Ida Ali Lindqvist.

Om debattören

Ida Ali Lindqvist
Samhällsdebattör och krönikör på Dala-Demokraten

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Ingen har väl missat att Jonas Gardells har skaffat sig en ny vän – Marcus Birro! I Gardells senaste artikel i Expressen poserar han och Birro glatt med en lunchselfie där Jonas Gardell ber oss att stiga upp från skyttegravarna.

Nu ska vi vara snälla mot varandra… lyssna på våra meningsmotståndare, kanske kan vi lära oss något!

Extra snälla ska vi vara mot Marcus Birro och SvD:s ledarskribent Ivar Arpi. De stackarna har fått utstå så mycket hemskheter att Gardell nu faktiskt fått nog.

Nu måste det bli slut på elakheterna och simpel klickjournalistik. Hör du det Maria Sveland? Du måste genast upphöra med att problematisera och kritisera normaliseringen av rasism och antifeminism. Du är elak och borde veta hut – sträck ut en hand.

Ja, kanske till och med göra som Feministiskt Initiativs Linnéa Bruno gjorde för något år sedan, där hon välkomnade Birro in i den feministiska debatten genom att bland annat hävda att ”vi feminister ser dig inte som vår fiende”.

Där och då tänkte jag först att det inte var så mycket att bry sig om men kände ändå inom mig att något skavde. Så jag valde att skriva en kommentar.

När jag först läste Jonas Gardells artikel kände jag samma sak – inget att bry sig om. Han får väl luncha med vem han vill. Men ju mer jag tänkte på texten ju mer stank den. Den stinker nonchalans och privilegier.

Jag tycker att det är fint att skaffa sig nya vänner. Jag gläds åt Gardell och Birros nyfunna vänskap. Jag håller med Jonas Gardell – det är viktigt att höra på sina meningsmotståndare.

Att dela med sig av olika kunskaper och visioner för oss sannolikt närmare och på samma gång ännu längre ifrån varandra. Det är så vi utvecklas, det är så vi för processen vidare. Men innan vi tar varandra i hand och blir vänner kanske vi bör veta vems hand vi rör vid.

Marcus Birro har använt sin plats och röst i media för att hoppa på feminister, för att angripa islam, för att gulla med SD, för att angripa aborträtten.

När han möter motstånd så gråter han ut i medier eller på sin blogg. Han blir alltid tröstad av en uppsjö gelikar som tycker synd om honom.

Nu rycker Jonas Gardell ut som nybliven vän för att be oss andra att sluta vara taskig. Inte ett ord skriver Gardell om den politik som Marcus Birro bedriver.

Inte ett ord om brunhögersvansarna som en får efter sig så fort en andas något negativt om Marcus Birro.

Men vad är det egentligen som är så taskigt Jonas Gardell?

Att vi respekterar hans rätt att uttala sig i media och bemöter det han skriver? Att vi vägrar ge honom och hans reaktionära åsikter en millimeter?

Tydligen verkar Jonas Gardells lösning på näthat, konflikter och meningsskiljaktigheter vara att bli vän med varandra.

Jag tror inte på den lösningen. Men om Jonas Gardell vill springa runt och vara en jultomte som ger julklappar åt de snälla barnen så visst – gör det.

Själv anser jag att det är färdiggullat med Marcus Birro.

Detta av flera anledningar:

I dag är vi i ett extremt farligt läge i världen, där fascism och nazism växer fram överallt.

Här har vi inte råd att vara snälla. Vi ska förstås inte förfalla i taskiga påhopp, men vi ska vara extremt tydliga med var vi står – vilket innebär att Birros åsikter måste angripas.

För övrigt får Jonas Gardells artikel mig att tänka på den där låten av Karl Gerhard, han som de av hänsyn till nazisterna förbjöd att göra sketchen med hästen från Troja:

Nu ska vi vara, nu ska vi vara snälla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Näthat

Mer i ämnet